You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

S-a incheiat Stafeta Flacarii Olimpice PyeongChang 2018 pe teritoriul elen

Periplul de 2 129 km in jurul Greciei al Flacarii Olimpice PyeongChang 2018 s-a incheiat la Atena. Timp de o saptamana, 505 purtatori ai Tortei au participat la Stafeta Flacarii Olimpice care a strabatut 20 de orase, fiind organizate 36 de ceremonii de intampinare.

Aprinsa pe 24 octombrie a.c. in cadrul unei ceremonii oficiale la Templul Hera din Olympia, de actrita elena Katerina Lehou, Flacara Olimpica a fost preluata de schiorul grec Apostolos Angelis.

El a fost primul purtator al Tortei, unul dintre cei 16 care in ziua startului Stafetei Flacarii Olimpice au alergat cate trei minute, deoarece Flacara a fost transmisa din Olympia in orasul Pyrgos.

Al doilea purtator a fost fostul fotbalist Park Ji-sung, care a reprezentat Comitetul de organizare PyeongChang pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de Iarna 2018 (POCOG) si unul dintre cei patru coreeni care au participat la Stafeta Flacarii Olimpice de pe teritoriul Greciei. In ziua a doua, Flacara a plecat din Patras, de-a lungul Podului Charilaos Trikoupis, catre Antirrio si Nafpaktos, dupa care a trecut prin Messolonghi, Agrinio si Arta. Ziua a doua a Stafetei s-a incheiat in Ioannina, unde canotorul grec Stefanos Ntouskos, component al echipajului de patru vasle categorie usoara care a terminat pe locul al saselea la Rio 2016, a avut onoarea de a aprinde Flacara.

Stafeta Flacarii Olimpice a continuat sa-si raspandeasca mesajul de pace, prietenie si solidaritate in jurul Greciei, pe 26 octombrie plecand de la Ioannina, de-a lungul tarmului lacului Pamvotida, la Grevena si Kozani, in aplauzele a mii de oameni care au salutat Flacara Olimpica.

La sosirea in frumosul oras Kastoria, vedeta locala canotoarea Christina Giazitzidou, medaliata cu bronz la Londra 2012, a aprins Flacara in Parcul Flacarii Olimpice in fata unei multimi de copii care au fluturat steaguri grecesti, coreene si olimpice. Soarele a stralucit intens in ziua a patra a Stafetei, cand Flacara a fost purtata spre Salonic, unde, dupa ce a trecut prin Toumba si Muzeul Olimpic, a petrecut noaptea stralucind langa statuia lui Alexandru cel Mare. Flacara Olimpica a trecut apoi prin orasul Edessa si pe la teatrul vechi din Mieza, unde celebrul filosof Aristotel a pus bazele scolii sale.

Unul dintre cele mai importante momente din ziua a 5-a a avut loc in Rodopolis, unde un grup de copii locali care au purtat tricouri PyeongChang 2018 si-au aratat entuziasmul pentru Jocurile Olimpice, alergand alaturi de purtatorii Tortei. Ultima halta a Stafetei Flacarii Olimpice pentru aceasta zi a fost orasul Naousa, unde cea care a aprins Flacara a fost schioarea Sofia Ralli.

Pe 29 octombrie, Stafeta a ajuns in orasul Litochoro, care se afla in poalele Muntelui Olimp, casa mitica a zeilor greci, si sa incheiat in Delphi, considerat de grecii antici drept centrul lumii. Intr-o ceremonie desfasurata in timpul noptii la templul lui Apollo, in prezenta lui Athanasios Vassiliadis, presedintele Comisiei pentru Stafeta Flacarii Olimpice, care a reprezentat Comitetul Olimpic Elen, Flacara Olimpica a fost aprinsa de schiorul grec Georgia Marre.

In penultima zi a Stafetei, pe 30 octombrie, Torta Olimpica a trecut prin Arahova, Livadia si Elefsina, inainte de a ajunge in Atena unde a ramas aprinsa peste noapte la Acropolis.

Pe 31 octombrie, in cadrul unei ceremonii care a avut loc pe Stadionul Panathenaic din Atena, Flacara Olimpica a fost predata reprezentantilor POCOG si a parasit Grecia pentru a ajunge in  Incheon - Republica Coreea, exact cu 100 de zile inainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna PyeongChang 2018.

Galerie foto