You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Cele 1000 de zile pana la startul JO din 2020, sarbatorite in Tokyo

Pentru a marca 1000 de zile ramase pana la inceperea Jocurilor Olimpice in 2020, in capitala Japoniei Tokyo, care va gazdui marea competitie sportiva, au fost organizate o serie de evenimente menite sa reaprinda spiritul olimpic si sa confere locuitorilor starea de bucurie pentru intoarcerea JO in Tara Sorelui Rasare, dupa 56 de ani. Evenimentul „AMR 1000 zile”, declicul pentru capacitarea publicului de a participa activ la JO 2020, reprezinta totodata startul a numeroase evenimente culturale, sportive si educationale care se vor desfasura in capitala Japoniei pana pe 29 noiembrie 2017.


Cu 1000 de zile inainte de Tokyo 2020, pe o ploaie torentiala, in cadrul unei festivitati urmarite de peste 15 000 de spectatori, sportivi olimpici si olimpionici condusi de actorul Kabuki Ichikawa Ebizo au format un adevarat „fluviu” uman in cartierul Nihombashi din Tokyo si au purtat pe strada principala patru platforme pe care erau inscrise simbolic numerele 1, 0, 0, 0.


Printre personalitatile participante la eveniment s-au numarat guvernatorul Yuriko Koike, ministrul Sportului Olimpic Shunichi Suzuki, inotatorul Ryosuke Irie, castigator a trei medalii olimpice la Londra 2012, precum si halterofilul Hiromi Miyake, medaliat cu argint si bronz la Londra 2012 si Rio 2016. Ei l-au sustinut pe Erizo si au amplasat un ceas cu numaratarea inversa in cladirea Guvernului Metropolitan din Shinjuku.

 

„Iata, mai sunt chiar 1000 de zile pana la Jocuri” a declarat Koike pentru agentia de presa Kyodo News. „Imi doresc ca fiecare sa fie in forma si sa se simta implicat”.


Dupa marsul sportivilor, publicul s-a bucurat de intreceri la  baschet 3x3, BMX stil liber si skateboarding – cele trei discipline introduse in premiera in programul olimpic Tokyo 2020.

 

Seara, cele mai importante cladiri din oras au fost scaldate in jocuri de lumini.

 

De asemenea, centrul istoric din Tokyo Nihonbashi si statiile de metrou din capitala Japoniei au fost decorate cu noua grafica a JO 2020 si imagini sportive.

 

 „In aceste 1000 de zile ramase pana la startul JO, guvernul japonez, orasul Tokyo si Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice vor conlucra strans, ca o singura entitate, pentru ca Jocurile sa devina un real succes”, a spus Suzuki.

Peste 5 milioane de japonezi din toata tara au participat deja, pana acum, la peste 14000 activitati prilejuite de JO Tokyo 2020 in baza unui Program national de participare care a fost lansat in 2016. Acest program ambitios include initiative grupate pe 8 categorii: sport si sanatate, planificare urbana, sustenabilitate, Olimpiada culturala, educatie, economie si tehnologie, recuperare si beneficii nationale.

„Cu cat mai multi oameni vor participa si se vor simti implicati pentru Jocuri, cu atat mai puternic va fi impactul Tokyo 2020 si mostenirea lasata de acestea”, a spus purtatorul de cuvant Tokyo 2020 Masa Takaya. „Am dori ca Jocurile sa inspire noua generatie sa practice mai mult sport si sa traiasca in spiritul valorilor Olimpice si Paralimpice. Programele noastre au antrenat deja 5 milioane de persoane si ne vom intensifica eforturile in cele 1000 de zile care vor urma”.

Galerie foto