You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Start pentru semnarea Declaratiei Armistitiului Olimpic

Cu o zi inainte de aprinderea Flacarii Olimpice pentru PyeongChang 2018, primarii din Olimpia Antica, Iliada si Sparta au semnat Declarația Armistitiului Olimpic*, cu scopul de a readuce in atentie, semnificația intrecerilor olimpice, cu puțin inainte de startul celei de a XXIII-a editii a Jocurilor Olimpice de iarna.
Co-semnatari au fost presedintele CIO Thomas Bach si presedintele Republicii Elene Prokopis Pavlopoulos, precum si alte personalitati si organizatii de renume.

Oricine va putea semna Declaratia Armistitiului Olimpic, pe cale electronica, aici: http://petition.olympictruce.org/

In urmatoarele zile, peste 500 de purtatori ai Tortei Olimpice, vor parcurge peste 2.000 km intr-o calatorie in jurul Greciei, care se va incheia pe 30 octombrie, la Atena. Flacara Olimpica va ajunge in Republica Coreea pe data de 1 noiembrie a.c., cu 100 de zile inainte de startul Jocurilor Olimpice de la PyeongChang.
Aproximativ 7500 de purtatori ai Tortei Olimpice vor lua parte la Stafeta Olimpica de pe teritoriul Coreei. Flacara va calatori cu avionul, vaporul, trenul, telecabina si bicicleta, precum si pe jos si va ajunge la PyeongChang pe data de 9 februarie anul viitor.

____________

*Armistitiul Olimpic este o traditie a Greciei Antice care dateaza din anul 776 i.H.. Armistitiul (in greaca veche, “ékécheiria” = “a pune jos armele”) era anuntat inaintea si in timpul Jocurilor Olimpice  pentru ca orasul stat-gazda (Elis) sa aiba garantia ca nu va fi atacat si ca sportivii si spectatorii vor putea calatori in conditii de siguranta la si de la Jocuri.

Incepand cu anul 1998 Comitetul International Olimpic a reinnoit aceasta traditie cerand tuturor natiunilor sa respecte Armistitiul pe durata Jocurilor Olimpice moderne. Armistitiul a fost consfintit prin Rezolutia Natiunilor Unite si Declaratia Mileniului, emisa de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) referitoare la pace si securitate mondiala.

In 1996, Comitetul de Candidatura a orasului Atena  si-a luat angajamentul de a reinstitui Armistitiul Olimpic si a-l promova prin Stafeta Flacarii Olimpice. Trei ani mai tarziu, Comitetul International Olimpic anunta crearea Centrului pentru Armistitiul Olimpic International in cooperare cu Republica Elena. Menirea sa este de a proteja interesele sportivilor si sportului si de a promova principiile pacii in epoca moderna. Fiecare oras-gazda a fost incurajat sa partajeze intelesul si spiritul Armistitiului Olimpic in planificarea si organizarea Jocurilor.

Printre principalele scopuri ale acestui concept simbolic, se numara:

    Mobilizarea tinerilor pentru promovarea idealurilor olimpice;
    Utilizarea sportului in stabilirea de contacte intre comunitati aflate in conflict;
    Sustinerea umanitara a tarilor aflate in razboi;
    Crearea unor oportunitati de dialog si reconciliere.

Galerie foto