You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Guvernul elvetian sprijina candidatura orasului Sion pentru organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2026

Consiliul Federal al Elvetiei a confirmat ca va sprijini cererea orasului Sion pentru gazduirea Jocurilor Olimpice si Paralimpice de iarna 2026, dar a avertizat ca oferta nu va continua fara sprijin public. Potrivit declaratiei oficiale, Guvernul va sustine, in principiu, incercarea orasului de a asigura drepturile de gazduire a evenimentului cu aproximativ 1 miliard de franci elvetieni (774 milioane lire / 1 miliard dolari / 865 milioane euro).

Hotararea  Consiliul Federal mai trebuie sa treaca prin cele doua Camere ale Parlamentului, pana in decembrie 2019, pentru aprobarea finala. Sprijinul Guvernului elvetian depinde si de conditia ca Jocurile sa se bazeze cat mai mult pe infrastructura existenta, iar in cadrul ofertei Sion 2026 propuse, se asteapta sa fie necesare doar doua locuri noi pentru a organiza Jocurile. Bazele deja existente ar putea fi doar adaptate.

Jürg Stahl, presedintele Comitetului Olimpic Elvetian si vicepresedinte al Comitetului de candidatura Sion 2026, a declarat: „”Comitetului Olimpic Elvetian saluta acest semnal puternic de la Consiliul Federal. Aceasta decizie ne permite sa continuam activitatea pentru a face aceasta candidatura mai puternica si pentru a convinge populatia. De la inceputul procesului, am fost convinsi de seriozitatea si forta dosarului Sion 2026. Principalele noastre obiective sunt de acum inainte populatia tarii noastre si sportivii din Elvetia si din restul lumii”.

Candidatura orasului Sion este insa in continuare susceptibila sa se confrunte cu un referendum care va decide daca va merge in faza urmatoare. Potrivit proiectului, orasul Sion, situat in cantonul Valais, ar trebui sa gazduiasca o parte dintre competitii,  dar alte baze sportive, din planurile propuse, se afla in alte cinci cantoane din Elvetia si nu se stie  inca daca vor avea loc referendumuri in fiecare dintre cantoanele implicate.

Referendumurile au oprit in ultimii ani mai multe incercari europene de a organiza  Jocurile Olimpice.

In urma cu cateva zile, in urma referendumului  organizat in Tyrol (Austria), Innsbruck, capitala provinciei, a iesit  din cursa pentru organizarea JO din 2026. In februarie, alte doua orase elvetiene, Davos si St Moritz, au renunt la intentia lor de a-si depune candidatura pentru gazduirea editiei de iarna a Jocurilor Olimpice din 2026, in urma rezultatului negativ al referemdumului organizat in cantonul Graubünden din care fac parte.

Desi la inceputul lunii Consiliul Federal a intarziat initial decizia de a sprijini oferta orasului Sion, intr-o declaratie ulterioara este stipulat faptul ca „Guvernul vede Jocurile Olimpice de Iarna ca pe o mare oportunitate pentru sport, economie si societate in Elvetia”.

Jean-Philippe Rochat, vicepresedintele Federatiei Elvetiene de Schi si presedinte al Comitetului de candidatura Sion 2026, a estimat ca fi nevoie de  1 miliard de franci elvetieni pentru organizarea Jocurilor. Un total de 8 milioane franci elvetieni(6,2 milioane de lire sterline / 8,1 milioane dolari / 6,9 milioane de euro) din finantare vor fi alocate pentru faza de candidatura, in timp ce 822 milioane franci elvetieni (640 milioane lire sterline / 843 milioane euro / 716 milioane euro) pentru  Jocuri.

In sectiunea bugetara a documentului de fezabilitate, prezentat guvernului federal in august, Comitetului de candidatura a declarat ca cheltuielile organizatorice sunt prognozate la 1,86 miliarde franci elvetieni(1,47 miliarde lire sterline / 1,91 miliarde de dolari / 1,62 miliarde de euro). Se preconizeaza ca un venit de 1,3 miliarde franci elvetieni (1,06 miliarde de lire sterline / 1,18 miliarde de euro) ar fi produs din contributia CIO, vanzarile de bilete si sponsorizari. Guvernul a declarat ca va finanta de asemenea 20% din totalul costurilor de securitate, estimat la aproximativ 44 milioane franci elvetieni (34 milioane de lire sterline / 45 milioane euro / 38 milioane euro).

Printre orasele care si-ar mai putea depune candidatura pentru organizarea JO de iarna din 2026 se numara Salt Lake City  (Statele Unite ale Americii), Calgary (Canada), Almaty (Kazahstan), Sapporo (Japonia) si Erzurum (Turcia).

Galerie foto