You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO lanseaza o noua abordare a procesului de candidatura pentru Jocurile Olimpice de iarna 2026

In conformitate cu Agenda Olimpica 2020, ghidul strategic pentru viitorul Miscarii Olimpice, noul proces de candidatura se bazeaza pe o flexibilitate sporita si un dialog aprofundat cu Comitetul International Olimpic (CIO) si cu Miscarea Olimpica, cu reduceri semnificative ale bugetului. Acesta a fost refacut si reproiectat pentru a permite oraselor si NOC-urilor sa aiba Jocuri Olimpice de iarna mai rentabile si sa se alinieze la obiectivele de dezvoltare pe termen lung locale, regionale si nationale.

Procesul de candidatura pentru Jocurile Olimpice de iarna 2026 asigura o reducere a volumului de munca pentru candidati, necesitand mai putine rezultate si cuprinde doua etape:

1. O etapa noua de dialog pe parcursul unui an (din octombrie 2017, pana in octombrie 2018), care va oferi oricarui oras si centrelor interesate posibilitatea de a se angaja intr-o colaborare cu CIO pentru a evalua beneficiile si cerintele legate de gazduirea Jocurilor. Orasele nu vor fi obligate sa prezinte propuneri si garantii formale, sau sa faca prezentari. Miscarea Olimpica si CIO vor avea un rol mai proactiv in asistarea si sustinerea lor, prin trimiterea de echipe de experti tehnici care sa contribuie la dezvoltarea candidaturii lor, cu mult inainte ca vreunul dintre orase sa-si ia orice angajament. Costul acestei asistente acordate tuturor oraselor va fi acoperit de CIO.

In octombrie 2018, sesiunea CIO, la recomandarea Comitetului Executiv, va invita un numar de orase interesate sa participe la etapa de candidatura.


2.  O etapa oficiala de candidatura (din octombrie 2018, pana in septembrie 2019), cu proceduri simplificate care sa permita oraselor candidate selectate sa colaboreze indeaproape cu CIO pentru a asigura desfasurarea Jocurilor la cele mai inalte standarde si sa intocmeasca cele mai bune planuri de mostenire pe termen lung.
Candidatii vor fi rugati sa prezinte un singur dosar de candidatura, care urmeaza sa fie prezentat in ianuarie 2019, numarul intrebarilor din chestionar fiind redus cu o treime.

Contractul Orasului gazda 2026 va fi dat publicitatii in iulie 2018 si va include o contributie a CIO pentru succesul Jocurilor Olimpice estimata la 925 milioane de dolari.

Noul proces de atribuire a organizarii Jocurilor Olimpice de iarna 2026 se bazeaza pe recomandarile Grupului Strategic de Lucru pentru Jocurile Olimpice de Iarna, alcatuit din membri ai CIO, reprezentanti ai celor sapte federatii internationale de iarna, comitete nationale olimpice, olimpionici la sporturile de iarna, parteneri de TOP si experti.

Grupul de lucru a realizat o revizuire a Jocurilor Olimpice de iarna, concentrandu-se pe unicitatea si specificitatea acestora, acordand o atentie deosebita problemelor legate de durabilitate, mostenire si de procesul de depunere a cererilor de gazduire a Jocurilor.

Pentru a sustine mai bine organizatorii de Jocuri, a fost creat "Managementul Jocurilor 2020", o initiativa a CIO menita  a identifica modalitati prin care se pot  reduce in continuare costurile si complexitatea gazduirii Jocurilor Olimpice de iarna. Acest set de masuri va ajuta comitetele de organizare, de la inceputul proiectului pana la finalul acestuia, sa isi eficientizeze planificarea, sa utilizeze mai bine expertiza tehnica a Federatiilor Internationale si a Comitetelor Nationale Olimpice, sa imbunatateasca planificarea locatiei si sa adapteze nivelurile serviciilor.

Galerie foto