You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

WADA a ratificat conducerea Autoritatii Independente de Testare doping

Comitetului Executiv al WADA/AMA (Agentia Mondiala Anti-Doping) a ratificat conducerea  Autoritatii Independente de Testare (ITA), fundatie elvetiana non-profit care va asigura controale doping  si servicii conexe pentru Federatiile Internationale (FI) si Organizatiile de Evenimente Majore (OEM), pentru a sprijini conformarea la Codul Mondial Anti-Doping, in mod autonom si armonizat.

ITA va lucra pentru organizatiile sportive, dar va opera independent de sport. Pentru a garanta independenta si eficacitatea Fundatiei si in scopul bunei guvernari, conducerea ITA se compune din cinci membri votanti, cuprinzand un presedinte independent si un membru independent, ambii experti in domeniul anti-doping si fara legatura cu domeniul sportului, un reprezentant ales al sportivilor si doi reprezentanti ai miscarii sportive. Functionarea de zi-cu-zi a ITA va fi manageriata de Directorul General ITA.

Cei cinci membri din conducerea ITA, aprobati de WADA, sunt:

1.            Dr Valérie Fourneyron, Franta - Presedinte independent;
2.            Prof. Ugur Erdener, Turcia -  Reprezentant CIO;
3.            Francesco Ricci Bitti, Italia  - Reprezentant Federatii Internationale;
4.            Kirsty Coventry, Zimbabwe -  Reprezentant Comisia Sportivilor a CIO;
5.            Prof. Dr Peijie Chen, China  - Membru independent.

”Ratificarea membrilor din conducerea ITA reprezinta un reper-cheie  pentru crearea Autoritatii Independente de Testare. Dupa acest pas se poate declansa procesul prin care  ITA sa devina operationala si sa inceapa sa lucreze cu unele Federatii Internationale si organizatori de Evenimente Majore. CIO va beneficia de avantajele  activitatii ITA inca de la Jocurile Olimpice de iarna PyeongChang 2018” a spus presedintele CIO Thomas Bach.

In iulie 2017 Comitetul Executiv al CIO a aprobat, de principiu, modelul de organizatie ITA si se fac eforturi pentru incorporarea formala a ITA inainte de Pyeonchang 2018. Toate deciziile asupra pretinselor incalcari ale regulilor anti-doping de la JO iarna  vor fi luate de o noua Divizie Anti-Doping a Curtii de Arbitraj pentru Sport (CAS), cu posibilitate de apel la CAS, asigurandu-se independenta proceselor de testare precum si de sanctionare.

 Aceasta corespunde schimbarii in filosofia  de protectie a sportivilor integri („curati”) relevata de Agenda 2020, ghidul strategic pentru viitorul Miscarii Olimpice.