You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Testarile antidoping, in plina desfasurare, in perspectiva PyeonChang 2018

Comitetul International Olimpic (IOC) a instituit masuri speciale pentru a proteja sportivii curati care vor participa la editia de iarna a Jocurilor Olimpice de la PyeonChang, de anul viitor. Re-analiza probelor stocate in timpul Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010  este in plina desfasurare, concomitent cu derularea unui program bine pus la punct de pre-teste cu tinte riguros alese.
Re-analiza probelor de la Vancouver 2010 a urmat unui proces de colectare a informatiilor si de evaluare a riscurilor care a inceput in ianuarie 2017, derulat de comun acord cu WADA si cu Federatiile Internationale de specialitate implicate.

Re-analiza este acum finalizata, inainte de termenul limita de valabilitate a probelor colectate, care expira in februarie 2018. Din cele 1710 de probe de urina disponibile de la Vancouver 2010, au fost analizate 70% (1195 probe), inclusiv mostrele tuturor medaliatilor si sportivilor rusi. Trei rezultate analitice adverse (AAF), toate provenind de la un atlet, sunt preluate pentru managementul rezultatelor.   

„Aceasta reevaluare ampla este o alta demonstratie a angajamentului CIO de lupta impotriva dopajului si de protectie a sportivilor curati”, a declarat presedintele CIO Thomas Bach. „Programul de reanaliza a intrat acum in faza de gestionare a rezultatelor, iar detaliile cazului vor fi furnizate numai dupa incheierea cazului, dupa ce atletul a fost notificat cu privire la o incalcare a Regulamentului anti-doping, pe obligatie legala. Analiza probelor colectate in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, din 2010, au fost efectuate cu metode analitice imbunatatite, pentru a detecta eventual substante interzise care nu au putut fi identificate prin analiza efectuata in momentul Jocurilor”.     

"In ceea ce priveste PyeongChang 2018, testarile anti-doping inainte de Jocuri sunt deja in curs de desfasurare, acordandu-se o atentie speciala sporturilor si nationalitatilor cu risc sporit”, a concluzionat Bach. Re-analiza de la Vancouver a urmat aceleasi program ca pentru Jocurile Olimpice Beijing 2008, care au fost incheiat, si Londra 2012, care continua.

Bazandu-se pe succesul Grupului de lucru anti-doping (Pre-Games Anti-Doping Taskforce) organizat inaintea Jocurilor Olimpice de la Rio 2016, CIO si WADA au infiintat o echipa similara inaintea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang, din  2018. Scopul noul Grup nu este de a inlocui programul de testare Pre-Games, ci mai degraba de a identifica lacunele potentiale de testare si de a face recomandari organizatiilor implicate pentru a lua masurile de corectare necesare.

WADA, in colaborare cu CIO, va asigura supravegherea acestui Grup de lucru dinaintea Jocurilor, care include un reprezentant al Federatiilor Internationale de ale sporturilor olimpice de iarna (FI) si al urmatoarelor Organizatii Nationale Anti-Doping (NADO): Anti-doping Danemarca (ADD), Centrul canadian pentru etica in sport (CCES), Agentia Anti-Doping din Japonia (JADA), Regatul Unit antidoping (UKAD) si  Agentia americana anti-doping (USADA).

Evaluarile si analizele de risc, axate pe sport sau pe tari care prezinta un risc potential, cu un accent special pe sportivii rusi, au fost finalizate de catre Grupul operativ in luna august, iar recomandarile detaliate au fost trimise la Federatiie Internationale si NADO in septembrie.

Angajamentul tuturor Federatiilor Internationale ale sporturilor olimpice de iarna, al NADO si al comitetelor nationale olimpice (NOC), de acum pana la Jocuri, va continua sa contribuie la protejarea integritatii sportului si a dreptului sportivilor curati de a concura in conditii echitabile.

Galerie foto