You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

O figura de legenda: sud-coreanul Kim Un Yong

Kim Un Yong, figura emblematica a Jocurilor Olimpice de la Seul din 1988 - cel care a reusit in mod discret, dar hotarat, sa promoveze candidatura orasului Seul si sa castige in 1981, in mod neasteptat,  organizarea JO, in confruntarea cu Nagoya/Japonia - s-a stins din viata subit, in somn. Decesul sau, la varsta de 86 de ani, a survenit doar cu cateva saptamani inainte de a asista la  competitia inaugurala de taekwondo care, in semn de omagiu, ii purta deja numele.

In anii ‘80, Coreea de Sud (Republica Coreea) intretinea relatii diplomatice cu mai putin de jumatate din statele membre ONU si existau temeri mari ca editia 1988 a Jocurilor sa nu se tina, din motive policico-economice. Totusi, ele au avut loc si au constituit un real succes, promovand imaginea Coreii de Sud  in lume si marcand inceputul unui “boom” fara precedent al acestei tari.

Kim Yong Un a fost membru CIO pentru Republica Coreea din 1986. S-a  retras in anul 2005.

A promovat in tara sa si pe plan mondial dezvoltarea taekwondu-ului, devenind presedintele Federatiei Internationale de Taekwondo si introducand acest sport in Programul JO. A fost presedintele asociatiei federatiilor sportive internationale (GAISF). Apropiat al lui Juan Antonio Samaranch - care ii aprecia calitatile de lider si manager - a devenit membru in Executivul CIO si apoi vicepresedinte al forului olimpic international.

Pentru sportul si miscarea olimpica sud-coreana a fost un deschizator de drumuri si promotor neobosit al tarii sale si continentului asiatic.

Galerie foto