You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Doar sportivii vor rosti un juramant unificat la JO, incepand cu PyeongChang 2018

Comitetul Executiv al Comitetului International Olimpic a decis sa reuneasca juramintele rostite de sportivi, oficiali si antrenori intr-unul singur care sa fie rostit de sportivi.

Conform Chartei Olimpice, protocolul Ceremoniei de deschidere este fundamental pentru transmiterea corecta a valorilor si idealurilor olimpice, unul dintre element cheie  in cadrul Ceremoniei fiind rostirea celor trei juraminte de catre sportivi,oficiali si antrenori.

Incepand cu JO de iarna de la PyeongChang, din luna februarie anul viitor, cele trei juraminte vor fi contrase intr-unul singur, scurtand considerabil acest segment al Ceremoniei, sportivii fiind cei care vor pronunta juramantul in numele celor trei grupuri.

Versiunea noua

Fiecare reprezentant va rosti formula specifica:
“In numele sportivilor”
“In numele arbitrilor”
“In numele tuturor antrenorilor si oficialilor”

Sportivul va rosti textul in numele celor trei categorii:
“Promitem ca vom lua parte la aceste Jocuri Olimpice, respectand si urmand regulile ce le conduc, in spirit de fair-play.
Cu totii ne angajam sa fim dedicati  sportului fara dopaj si fara inselatorie.
Facem acest lucru, pentru gloria sportului, pentru onoarea echipelor noastre si din respect pentru Principiile Fundamentale ale Olimpismului.”

Pe de alta parte, Comitetul Executiv al CIO a acceptat schimbarea nationalitatii si cererea de exceptare de la perioada de trei ani de asteptare pentru sportivi care, sub rezerva calificarii, sunt eligibili pentru a concura la JO iarna 2018, sub drapelul Comitetului National Olimpic solicitant.

Acesti sportivi sunt:
-              Nichole Bathe (schi – cross country) din SUA in Marea Britanie;
-              Jazmine Fenlator-Victorian (bob) din SUA in Jamaica;  si
-              Danut Moldovan (bob) din Romania in Austria.

Comitetul Executiv a mai aprobat metodologia si datele care urmeaza a fi colectate pe durata Jocurilor Olimpice de iarna, PyeongChang 2018. Urmand recomandarea din Agenda Olimpica 2020 de a muta accentul de la un program bazat pe sport, la un program bazat pe evenimente, CIO va strange date la nivelul evenimentelor. S-a procedat astfel pentru prima oara la JO Rio 2016. Dupa succesul obtinut de acest program de strangere de date, el va fi implementat pentru prima oara in context hibernal la JO iarna in luna februarie.

Galerie foto