You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Popularitatea rugby-ului, in crestere, in Brazilia

La un an de la terminarea Jocurilor Olimpice Rio 2016, rugby-ul a luat avant in Brazilia, dupa ce a fost introdus in tot mai multe scoli din tara, iar numarul participantilor a crescut simtitor.

Desi niciuna dintre echipele braziliene nu a trecut de faza grupelor in primul concurs olimpic de rugby in 92 de ani, acest sport de echipa este cel care castiga teren cel mai rapid in tara sud-americana.

Dupa Rio 2016, rugby-ul brazilian a atras aproape 9000 de noi legitimati pe teritoriul tarii, numarul total al acestora ajungand la 16610, cu peste 5000 de jucatori care iau parte la competitii oficiale. In acelasi timp, in scoli, circa 160 000 de copii practica acest sport cu regularitate. Conform directorului de dezvoltare a Federatiei Braziliene de Rugby Mauricio Migliano, aceste cresteri sunt efectul intoarcerii rugby-ului in programul olimpic la JO Rio 2016. Mauricio Migliano a declarat ca „cel mai mare impact a fost unul educational. Multumita expunerii semnificative a rugby-ului la JO, a crescut si interesul profesorilor de educatie fizica in a prezenta acest sport”.

Proiectul „IMPACT dupa Rio 2016”, lansat in martie 2015, este un program coordonat de Federatia Braziliana de Rugby, in colaborare cu World Rugby, Comitetul Olimpic Brazilian, orasul Rio de Janeiro si Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice Rio 2016, cu scopul de a asigura post-JO o continuare a sportului. Proiectul releva o crestere constanta a numarului sportivilor, antrenorilor si oficialilor pe teritoriul tarii. Mauricio Migliano a declarat ca „am inceput proiectul cu cativa ani inainte de JO, prin desemnarea unor ambasadori ai rugby-ului care aveau responsabilitatea de a gasi noi parteneri si de a face cunoscut sportul in scoli. De asemenea, am introdus rugby-tag in scoli, am asigurat echipamente sportive si am infiintat centre de rugby unde profesorii pot vedea cum se introduce sportul in scoli. Doar in Rio au fost 2000 de profesori pregatiti.”

Urmatoarea provocare pentru oficialii din rugby este tranzitia de la nivelul scolilor la cel al cluburilor deoarece cluburile sunt relativ noi si nu au toate facilitatile si personalul necesare practicarii sportului.

Galerie foto