You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Los Angeles si-a anuntat oficial candidatura pentru JO 2028

Orasul amerian Los Angeles si-a anuntat oficial candidatura pentru Jocurile Olimpice de vara din 2028, iar Comitetul International Olimpic (CIO), in conformitate cu Agenda Olimpica 2020, a lansat contractul Host City 2028. In cadrul Host City 2028, CIO prevede ca va aduce contributii Comitetului de Organizare al Los Angeles 2028, reprezentand o valoare generala estimata de 1,8 miliarde USD.

In comparatie cu contractul Host City 2024, CIO aduce doua schimbari majore: CIO va inainta fonduri catre Comitetul de Organizare al Los Angeles 2028 avand in vedere perioada de planificare mai lunga si va creste participarea si accesul tinerilor din Los Angeles la programele de sport in anii de dinaintea Jocurilor.

"CIO saluta decizia Comitetului de Candidatura al Los Angeles pentru organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2028 si suntem incantati sa lansam contractul Host City 2028 intr-un mod transparent si in timp util", a declarat presedintele CIO Thomas Bach. "Los Angeles a prezentat o excelenta candidatura care incorporeaza prioritatile Agendei Olimpice pentru durabilitate prin maximizarea utilizarii facilitatilor existente si incurajarea implicarii mai multor tineri in Miscarea Olimpica. Prin urmare, suntem foarte fericiti ca, fiind parte a acestui contract Host City, suntem capabili sa crestem accesul tinerilor la sport si sa incurajam stilul de viata sanatos al locuitorilor din Los Angeles pentru urmatorii 11 ani. Suntem foarte siguri ca putem ajunge in luna august la un acord tripartit intre conducerea CIO, pe de-o parte, LA si Paris, de cealalta parte, astfel incat sa creem o situatie castigatoare pentru toti cei trei parteneri. Acest acord va fi prezentat la sesiunea CIO din Lima, in septembrie, pentru ratificare".

CIO va continua sa lucreze in stransa colaborare cu Los Angeles pentru a ajunge la o eventuala ratificare a acordului tripartit de toti membrii CIO la cea de-a 131-a sesiune a CIO din Lima, Peru, in septembrie 2017.

Acest acord vine dupa ce CIO a decis ca orasele Paris si Los Angeles sa organizeze Jocurile Olimpice din 2024 si 2028. Initial, ambele au candidat pentru editia din 2024, insa anuntul oficialilor din Los Angeles a clarificat situatia. Prin urmare, Parisul a ramas singurul oras in cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vara din 2024.

Oficialii Parisului au salutat decizia Los Angelesului si au precizat ca vor coopera cu Comitetul International Olimpic pentru a gasi o solutie cat mai buna pentru ambele orase si pentru buna desfasurare a celor doua editii a Jocurilor Olimpice.

Orasul Los Angeles a mai gazduit Jocurile Olimpice in 1984 si in 1932, iar Parisul in 1900 si in 1924.

Galerie foto