You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Noi reguli in procesul de candidatura pentru organizarea JO de iarna

Comitetul International Olimpic (CIO) a aprobat modificarile procesului de candidatura pentru Jocurile Olimpice de Iarna din 2026, care vor reduce costurile, vor simplifica procedurile si vor oferi mai mult sprijin Comitetelor Nationale Olimpice (CNO) si oraselor in fiecare etapa.

Modificarile se refera la doua schimbari importante in cronologia procesului de candidatura. Faza de invitatie se va extinde la un an, acordand CNO-urilor si oraselor mai mult timp si mai mult ajutor pentru a-si dezvolta propunerile, iar faza oficiala de candidatura se va scurta de la doi ani la unul, reducand in mod semnificativ costul unei candidaturi.

Thomas Bach, presedintele CIO, a declarat ca schimbarile abordeaza atat provocarile externe, cat si pe cele interne, prezentate de o noua dinamica politica. El a recunoscut ca scepticismul profund fata de o gama larga de institutii, inclusiv corporatii, guvern si organizatii sportive dintr-un numar tot mai mare de tari, a facut mai dificila atragerea candidatilor la Jocurile Olimpice de iarna.

"Poate ca nu ne place aceasta noua realitate politica, dar nu o putem ignora", a spus presedintele CIO. "Pe scurt, procesul de candidatura care a functionat atat de bine in trecut a devenit prea scump si prea oneros pentru aceasta noua realitate politica. Am avut pretentii prea mari si prea rapide de la orase".

In cadrul noii abordari, CIO va avea un rol mai proactiv in asistarea si sprijinirea oraselor. CIO isi va adapta abordarea la nevoile oraselor pentru a le ajuta sa dezvolte cea mai buna propunere pentru orasul si regiunea lor.

Oraselor nu li se vor mai cere propuneri formale sau alte prezentari in faza de invitatie extinsa. Candidatii pot astepta, de asemenea, o colaborare mai stransa cu CIO, consiliere de specialitate si alte tipuri de sprijin pe parcursul procesului formal de candidatura. 

Reformele aprobate se bazeaza pe schimbarile care au rezultat din Agenda Olimpica 2020, ghidul strategic pentru viitorul Miscarii Olimpice, si au beneficiat de recomandarile Grupului strategic de lucru pentru Jocurile Olimpice de iarna. CIO a sporit constant colaborarea cu orasele candidate de la procesul de candidatura pentru Jocurile Olimpice de Iarna 2022 si a adaugat o noua faza de invitatie pentru potentialii candidati la Jocurile Olimpice 2026.

Faza extinsa de invitatie pentru Jocurile Olimpice de Iarna 2026 va incepe in septembrie 2017.

Galerie foto