You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO, decizie istorica - organizarea JO din 2024 si 2028 se va atribui simultan

Reuniti la Lausanne la a 130-a sesiune a Comitetului International Olimpic (CIO), membrii CIO au aprobat, in unanimitate, principiul de atribuire simultana a organizarii Jocurilor Olimpice 2024 si 2028, deschizand calea unei situatii trilateral benefice pentru Miscarea Olimpica, Los Angeles si Paris.

“Tinand cont de circumstantele exceptionale si oportunitatile unice pe care le prezinta candidaturile oraselor Los Angeles si Paris pentru Jocurile Olimpice din 2024, Comitetul International Olimpic ia urmatoarea decizie:

  1. Autorizarea Comisiei Executive a CIO de incheiere a unui acord tripartit  cu orasele Los Angeles si Paris, precum si cu CNO-urile respective, pentru alegerea simultana a oraselor gazda a JO 2024 si 2028, in cursul celei de-a 131-a Sesiuni CIO de la Lima.
  2. Daca acordul tripartit va fi incheiat, cea de-a 131-a Sesiune CIO va ratifica intelegerea tripartita, desemnand totodata un oras pentru JO 2024 si celalalt oras pentru JO 2028. In acest sens, cea de-a 130-a Sesiune CIO renunta la termenul de sapte ani, mentionat in Regula 33.2 a Chartei Olimpice; si
  3. In cazul in care nu se incheie acordul tripartit, cea de-a 131-a Sesiune CIO va proceda la alegerea orasului gazda, 2024, in conformitate cu actuala procedura de alegere.”

La cateva secunde dupa aceasta decizie, primarul metropolei Los Angeles Eric Garcetti si primarul Parisului Anne Hidalgo au semnalat intentia lor de a a ajunge la o intelegere, facandu-si, impreuna, o aparitie surpriza in Sala Sesiunii, pentru a multumi membrilor CIO.

Cu putin timp mai devreme, delegatia orasului Los Angeles 2024, condusa de primarul Eric Garcetti si delegatia orasului Paris 2024, condusa de presedintele Republicii Franceze Emmanuel Macron facusera, pe rand, prezentari remarcabile si emotionante ale candidaturii pentru 2024.

Thomas Bach, presedintele CIO,  a numit decizia CIO ca fiind “o ocazie de aur” pentru toate partile implicate.

In cursul celei de-a 131-a Sesiuni CIO, care va avea loc in septembrie la Lima, se va decide ce editie a JO de vara, din 2024 si 2028, va organiza orasul Paris si ce editie Los Angeles.

Galerie foto