You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Fostul secretar general al ONU, propus in fruntea Comisiei de Etica a CIO

Comitetul Executiv a Comitetului International Olimpic (CIO) l-a propus pe Ban Ki-moon, fostul secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), pentru functia de sef al Comisiei de Etica a CIO .

Aceasta propunere va fi votata in cadrul Sesiunii CIO de la Lima (Peru), din septembrie a.c.. In cadrul reformelor Agendei Olimpice 2020, presedintele Comisiei de Etica a CIO si toti membrii sai, vor fi alesi de toti membrii CIO in cadrul Sesiunii CIO.
Daca va fi ales, Ban il va inlocui pe Youssoupha Ndiaye, fostul presedinte al Curtii Constitutionale din Senegal, actualul sef al Comisiei de Etica CIO.

Ban a fost al optulea secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite (din ianuarie 2007, pana in decembrie 2016), de la preluarea mandatului, Ban aducand ONU la cele mai inalte standarde de etica, integritate, responsabilitate si transparenta.
Una dintre primele actiuni ale lui Ban a fost de a introduce un cod de etica pentru organizatie, care s-a aplicat tuturor angajatilor. A fost creat un comitet de etica pentru a elabora "un set comun de standarde si politici" pentru intregul sistem al ONU.

Ban este un sustinator puternic al sporirii rolului sportului in abordarea provocarilor globale, militand pentru includerea "sportului ca un factor important" in Obiectivele de Dezvoltare Durabila, parte a Agendei ONU pentru Dezvoltare Durabila din 2030.

La Sesiunea CIO de la Soci din 2014, Ban a spus ca "principiile olimpice sunt principiile Natiunilor Unite". Ban s-a numarat in doua randuri printre purtatorii Tortei Olimpice, la Rio 2016 si la Soci 2014, pentru a demonstra puterea unica a sportului ca o forta globala a binelui.

Presedintele CIO Thomas Bach, a declarat: "CIO este onorat si multumit de faptul ca Ban a acceptat ca numele sau sa fie evidentiat. Pe de o parte, domnul Ban detine un record exemplar in serviciul public prin integritatea, responsabilitatea si transparenta de care a dat dovada. Pe de alta parte, el este un mare prieten al Miscarii Olimpice ".

Ban Ki-moon a spus la randul sau: "Sunt foarte onorat sa fiu numit in functia de presedinte al Comisiei de Etica a CIO si sa accept pozitia cu un simt al umilintei si responsabilitatii. Natiunile Unite si Comitetul Olimpic International au avut o relatie de lucru stransa de-a lungul multor ani, ambele organizatii contribuind la construirea unei lumi pasnice si mai bune. In stransa colaborare cu principiile Miscarii Olimpice, voi face tot posibilul pentru a spori raspunderea si transparenta CIO".

Galerie foto