You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Mihai Covaliu a dat startul Crosului Aniversar „Ziua Olimpica” de la Constanta

Bucuria si spiritul olimpic au fost atributele celei de a XXX-a editii a Crosului „Ziua Olimpica” de la Constanta, o editie aniversara organizata de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), prin Academia Olimpica Romana (AOR) si filiala AOR Constanta, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta, Primaria Municipiului Constanta, Asociatia Judeteana de Atletism, Asociatia Judeteana pentru Baschet, Inspectoratul Judetean al Politiei Constanta si Inspectoratul Judetean al Jandarmeriei Constanta. La eveniment, alaturi de cei aproximativ 1000 de iubitori de sport care s-au aliniat la startul competitiei, in ciuda vremii capricioase, au participat Mihai Covaliu, presedintele COSR, Razvan Florea, care la Jocurile Olimpice de la Atena, in 2004, a cucerit prima medalie olimpica din istoria inotului masculin romanesc (bronz la 200 m spate), in prezent consilier local la Primaria Constanta, Florin Florea, presedintele Federatiei Romane de Atletism, Elena Frincu, membru de onoarea al COSR, Ion Draica, Ilie Floroiu si alte personalitati ale miscarii sportive din Constanta.

La Constanta au fost prezenti si membrii echipei Invictus Romania, formata din militari romani raniti in misiunile desfasurate in lupta pentru dezvoltare si mentinerea pacii, care vor reprezenta Romania la Jocurile Mondiale Invictus 2017 de la Toronto.

Imediat ce si-a facut aparitia in fata Salii Sporturilor din Constanta, de unde s-a plecat spre startul Crosului Aniversar „Ziua Olimpica, Mihai Covaliu, presedintele COSR, a fost asaltat de admiratori de toate varstele, care au dorit sa-l felicite pentru intreaga activitate, sa-i stranga mana sau sa obtina autografe cu dedicatie.

Inainte de a da startul competitiei, presedintele COSR le-a spus celor prezenti: “Ma bucur de numarul mare de participanti care au venit sa se alinieze la startul celei de-a 30-a editii a crosului constantean. Este un semn bun, ca tot mai multe persoane se decid in favoarea miscarii in aer liber si practicarii unei forme  de sport simple, dar atat de benefica pentru organism. Va doresc ca acest cros care celebreaza Ziua Olimpica sa nu ramana doar o zi a unui an. Repetati-o ori de cate ori simtiti dorinta de a face sport si miscare, nu pentru a castiga un premiu ci pur si simplu pentru propria placere, pentru a va simti mai bine, mai liberi, mai puternici si mai sanatosi fizic si psihic.Va felicit si va doresc un Cros Olimpic de neuitat, care sa va incurajeze in continuare sa faceti sport si miscare!”

Intrecerile au avut loc pe un traseu de 4 km. De la Sala Sporturilor s-a alergat pe strada Mircea Cel Batran si bulevardul Mamaia, linia de sosire fiind in parcarea de la Aqua Magic.

COSR a premiat ocupantii primelor trei locuri la cinci categorii de varsta: 6-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani, 15-18 ani si Open (+19 ani) – atat la feminin cat si la masculin si a oferit un premiu special pentru „Sportivitate ca mod de viata” unui membru al grupului Invictus Romania. In cadrul unei festivitati de premiere care a avut loc in incinta Aqua Magic, campionii primelor patru categorii de varsta au primit cate o cupa si o bicicleta, participantii clasati pe locul 2 au fost recompensati cu cate o trotineta, iar ocupantii locului 3, cu cate o racheta de tenis cu set de mingi. La categoria Open (+19 ani), castigatorii au primit cate o cupa si o bicicleta statica, cei de pe locul 2, cate un stepper, iar cei de pe locul 3 cate o racheta de tenis cu un set de mingi.

Toti participantii au primit tricouri, medalii si diplome „Olympic Day” din partea COSR.

Povestea primului Cros Olimpic

In urma cu 30 de ani, in ziua de 23 iunie 1987 - Ziua Olimpica, a fost organizata la Constanta, sub patronajul Comitetului International Olimpic (CIO) si a Comitetului Olimpic Roman, prima editie a Crosului Olimpic.

La startul dat de Lia Manoliu, pe atunci vicepresedintele COR, s-au aliniat aproximativ 3000 de iubitori de sport, alergandu-se pe o distanta de 10 km, pe traseul Parcul Copiilor - Hanul Piratilor Mamaia. Printre participanti s-au numarat luptatorul Ion Draica, medaliat cu aur la JO de la Los Angeles 1984, multiplu campion mondial si european, Elena Frincu, vicecampioana mondiala la handbal, in 1973, si Ilie Floroiu, actualul director al Clubului Sportiv Farul Constanta, care a si castigat cursa. 

In 1987, primii 2000 de participantiare au trecut linia de sosire au primit tricouri olimpice cu sigla CIO, venite de la Lausanne.

Castigatorii Crosului Aniversar „Ziua Olimpica”2017

Castigatorii categoriei de varsta 6-8 ani, fete:
1.     Ana Maria Patrascu;
2.     Amalia Oprita.

Castigatorii categoriei de varsta 6-8 ani, baieti:
1.     Radu Ciuca;
2.    Fabian Balan;
3.    Razvan Balan.

Castigatorii categoriei de varsta 9-11 ani, fete:
1.    Amalia Patrascu;
2.    Ioana Negrisan.

Castigatorii categoriei de varsta 9-11 ani, baieti:
1.     Carol Popa;
2.    Darius Teisanu;
3.    Costel Manole.

Castigatorii categoriei de varsta 12-14 ani, fete:
1.    Alexandra Puscuta;
2.    Cristina Stancu;
3.    Elena Ignat.

Castigatorii categoriei de varsta 12-14 ani, baieti:
1.    Vlad Catana;
2.    Stefan Oprisan;
3.    Eduard David.

Castigatorii categoriei de varsta 15-18 ani, fete:
1.    Cristina Octeanu;
2.    Nastasia Fotu;
3.    Oana Gheorghe.

Castigatorii categoriei de varsta 15-18 ani, baieti:
1.    Denis Cvas;
2.    Tiberiu Grigore;
3.    Robert Popa.

Castigatorii categoriei Open (+19 ani), feminin:
1.    Antonela Manac;
2.    Diana Pivnicu;
3.    Corina Toporau.

Castigatorii categoriei Open (+19 ani), masculin:
1.    Catalin JItcovici;
2.    Daniela Antonaru;
3.    Vasile Apetroaie.

COSR a mai oferit un premiu special pentru „Sportivitate ca mod de viata” lui Costel Stanciu, membru al grupului Invictus Romania.

Crosul „Ziua Olimpica” face parte din seria de activitati sportive, educative si culturale reunite sub titulatura „Luna Olimpica", desfasurate intre 23 mai si 23 iunie a.c, organizate de COSR la nivelul tuturor filialelor judetene ale AOR.

Cele mai populare si indragite manifestari din Luna Olimpica sunt crosurile denumite „Ziua Olimpica”. Pe 23 iunie, data la care a fost infiintat Comitetul International Olimpic in anul 1894, se celebreaza pe intreg mapamondul „Ziua Olimpica”.

Galerie foto