You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

CIO despre uzul suplimentelor nutritionale si efectele lor

Un grup de medici si experti a discutat timp de trei zile cu Comitetul International Olimpic despre suplimentele nutritionale, efectele lor asupra performantei si sanatatii sportivilor, despre riscul contaminarii si despre anti-doping.

Comisia Medicala si Stiintifica a recunoscut rolul important al nutritiei sanatoase in protejarea sanatatii si promovarea performantei in randul sportivilor.

Ca parte a angajamentului luat de forul olimpic international de a sustine sanatatea si performanta sportivilor, CIO a organizat o intalnire a expertilor din domeniul suplimentelor alimentare pentru a analiza locul acestora in pregatirea sportivilor de elita. Un punct important al discutiilor a fost reprezentat de efectele pe care suplimentele le au asupra sanatatii si performantei sportivilor, prin fenomenul contaminarii si cu substante daunatoare sanatatii ce pot duce la incalcarea unei reguli anti-doping.

In urma conferintei de trei zile, grupul de experti a ajuns la urmatorul consens:

  • Dieta influenteaza semnificativ performanta sportiva, dar folosirea suplimentelor alimentare nu compenseaza alegerile nesanatoase privind mancarea sau dieta neadecvata.
  • Suplimentarea cu nutrienti esentiali poate fi benefica daca  exista o carenta nutritionala medicala diagnosticata, iar o dieta alimentara nu poate fi implementata.
  • Unele suplimente, din multele prezente pe piata, pot oferi un avantaj in anumite sporturi daca se respecta pregatirea optima, nutritia si perioada de odihna.
  • Asigurarea calitatii in productia de suplimente, depozitarea lor si distribuirea nu este uneori reglementata strict, fapt ce poate duce la contaminarea lor sau la o slaba calitate a produselor.

Sportivii care doresc sa foloseasca suplimente trebuie sa considere eficacitatea, pretul, riscul asupra sanatatii si performantei si posibilitatea ca contaminanti nedeclarati sa duca la analize cu rezultate pozitive anti doping.

Toate descoperirile si concluziile conferintei vor fi publicate online in decembrie 2017 si in revista British Journal of Sports Medicine in luna ianuarie 2018.

Galerie foto