You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Trei antrenori romani, laureati ai Premiilor Mentor

Fundatia pentru Comunitate a acordat, pentru al saptelea an consecutiv, Premiile Mentor pentru excelenta in educatie unui numar de zece profesori si antrenori. Printre laureati s-au numarat Petre Arnautu, antrenor emerit de tenis de masa la Clubul Sportiv Scolar Slatina, Constantin Radu, antrenor de gimnastica ritmica la Clubul Sportiv Scolar "Anghel Saligny" din Iasi si Ferenc Csiszar, antrenor emerit de scrima, originar din Satu Mare.

Laureatii acestei editii au primit cate un trofeu special, Trofeul Mentor, realizat de artistul plastic Ioan Nemtoi, si cate un premiu in valoare de 8.000 de lei.

Profesorii si antrenorii premiati au fost selectati de Consiliul Director al Fundatiei Pentru Comunitate dintre cele 250 de nominalizari primite in perioada aprilie-decembrie 2016 din partea fostilor elevi sau colegi. Asemanator editiilor precedente, numarul nominalizarilor a depasit cu mult numarul de premii care se pot acorda, insa nominalizarile pot fi actualizate si depuse din nou pentru editiile viitoare.

„Numarul constant ridicat al propunerilor pe care le primim ne arata ca sunt multi cei care dosesc sa-si exprime recunostinta fata de dascalii care au avut rol important in viata lor. Este minunat si emotionant sa vedem ca sunt atatia fosti elevi care nu uita cine au fost aceia care le-au slefuit pentru prima oara talentul si aleg sa le multumeasca mentorilor lor printr-un gest de recunoastere publica”, a spus András Imre, directorul executiv al Fundatiei pentru Comunitate.

Simona Pop, campioana olimpica la scrima, este printre cei care au depus o nominalizare pentru fostul sau antrenor Ferenc Csiszar. In scrisoarea transmisa, sportiva s-a referit la rolul mentorului in viata discipolului, explicand: „Cariera mea de sportiv de performanta a pornit de la faptul ca antrenorul meu care m-a crescut, singurul cu care am lucrat mai bine de 13 ani din cariera mea de 19 ani, a avut incredere in mine.” La randul sau, Amalia Tataran, vicecampioana europeana la spada, a descris rolul mentorului pentru un sportiv:  „Acestia sunt oamenii care vad in tine mai mult decat vezi tu si iau decizia de a munci alaturi de tine pana cand si tu vei ajunge sa descoperi acea parte din tine de care inca nu esti constient”.

Ceilalti laureati ai Premiilor Mentor 2017 au fost Maria Peto, profesoara de fizica la Liceul Teoretic "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe, Nicolae Antonescu, profesor de vioara si viola in cadrul Scolii Gimnaziale de Arte numarul 5 din Bucuresti, Elvira Groza, profesoara de filosofie la Liceul Teoretic "Aurel Lazar" din Oradea, Nora Agnes Bogacs, profesoara la Scoala Generala "Joszef Attila" din Miercurea Ciuc, Eleonora Mihaela Zamfirescu, conducatoarea catedrei de pian a Colegiului National de Muzica "George Enescu" din Bucuresti, Elena Valeria Teoteoi, profesoara de chimie la Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu si Florian-George Zamfir, profesor la Liceul de Arta "Marin Sorescu" din Craiova.

Invitatul de onoare al acestei editii a Galei Premiilor Mentor a fost violonistul roman Alexandru Tomescu care, in cadrul evenimentului, a sustinut un recital cu vioara Stradivarius. El a vorbit, totodata, despre importanta recunoasterii profesorilor si antrenorilor care conduc generatii intregi la succes si a spus ca acestia ar merita ca, pe langa premii si diplome, "sa aiba statui". 

Incepand de astazi, 3 mai a.c., timp de opt luni, se pot pregati si depune nominalizarile pentru editia din 2018 a Premiilor Mentor  pentru antrenori si profesori care au descoperit tineri talentati si au avut grija de ei la inceputul carierei lor.

 

Galerie foto