You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Omagiu radiofonic in memoriam Lia Manoliu

Teatrul National Radiofonic a organizat ieri, in premiera absoluta, auditia celor dintai spectacole-document „Drumul spre Cartea Recordurilor” si „Lacrima din aurul olimpic”, primele scenarii radiofonice dedicate unei personalitati din lumea sportului, in seria Biografii, memorii, dedicate legendei sportului romanesc - Lia Manoliu, campioana olimpica la Ciudad de Mexico in 1968. Spectacolele vor fi difuzate pentru prima data la Radio Romania Cultural, astazi,  25 aprilie 2017, ziua in care Lia Manoliu ar fi implinit 85 de ani,  in intervalul orar 19.00 - 21.00.

La premiera care a avut loc in barul Hotelului Ramada-Majestic din Bucuresti au fost prezenti o parte dintre cei care au contribuit la realizarea spectacolelor: actrita Maria Ploae care a interpretat-o pe Lia Manoliu, Dan Serafim, ultimul antrenor al Liei Manoliu, profesorul  universitar emerit Iacint Manoliu, fratele fostei mari sportive,  Costin Manoliu, scenarist,  nepotul Liei Manoliu, care au dat glas marturiilor si aducerilor aminte. De asemenea, au fost prezenti membrii  echipei de realizatori: Magda Dutu – scenarist si coordonator de proiect, Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic, Stelica Muscalu – regizor muzical, Milica Creiniceanu – regizor de studio. Petru Hadarca, directorul Teatrului National Mihai Eminescu din Chisinau, semnatarul regiei artistice a spectacolelor, a urmarit de la distanta intreaga desfasurare a evenimentului. Cu totii au fost aplaudati la scena deschisa de o multime de admiratori ai Liei Manoliu prezenti in barul Majestic.

La realizarea spectacolelor au mai colaborat Domnica Filotti Ghimus, colega de scoala a Liei Manoliu, care si-a trimis povestile cu putine zile inainte de a muri, iar confesiunea ei a fost rostita de sora sa Alexandra Filotti, Gavriil Pinte, care a dat glas amintirilor profesorului Titus Tatu, Arina Minei, sora mai mica a Liei Manoliu, Viorica Viscopoleanu, campioana olimpica la saritura in lungime la Ciudad de Mexico in 1968, si Gabriel Cherebetiu, medic, fost antrenor si voleibalist in echipa nationala a Romaniei.

Maria Ploae, care intr-o maniera de mare artista a reusit sa redea trairile Liei Manoliu, a marturisit dupa auditie. „A fost o provocare extraordinara  deoarece pentru prima data in cariera a trebuit sa intru in pielea unei sportive, a unei campioane olimpice. Am fost impresionata de sensibilitatea pe care am intuit-o intr-o femeie foarte puternica si am incercat sa dau viata tuturor emotiilor traite de Lia Manoliu in momentele speciale din timpul vietii sale”.

Cu lacrimi in ochi, Dan Serafim a declarat: „Nu-mi pot stapani emotiile cand trebuie sa vorbesc despre Lia Manoliu, pentru ca ei ii datorez ceea ce sunt astazi. Ea m-a introdus in lumea buna a atletismului si gratie ei am avut o cariera de succes in atletism”.

Drumul spre Cartea Recordurilor face o incursiune in anii copilariei si adolescentei viitoarei campioane, in perioada „romantica” a sportului romanesc, cand Lia practica cu egala bucurie mai multe sporturi. Ca junioara a jucat tenis de camp, a fost in echipa nationala de baschet si volei, campioana nationala la tenis de masa. Atletismul a „obligat-o” sa se dedice unei sigure probe: aruncarea discului. Stradaniile, esecurile si succesele legendarei campioane se contureaza gratie marturiei profesorului universitar Iacint Manoliu, fratele Liei. Sora mai mica, Arina Minei, colega de scoala, Domnica Filotti, antrenorii Titus Tatu si Dan Serafim, intregesc sirul aducerilor aminte.

 Lacrima din aurul olimpic este un documentar artistic care are ca fir conducator scrisorile pe care Lia Manoliu le-a trimis fratelui sau mai mic, Iacint Manoliu, in perioada noiembrie 1967- noiembrie 1968, un veritabil jurnal al acelui an, incununat cu medalia de aur la Ciudad de Mexico. Aflam nu doar cum se castiga o medalie olimpica de aur, putem urmari nu doar gandurile, trairile si sentimentele unui sportiv de mare performata, ci in fundal se contureaza atmosfera acelor zile, evenimentele interne si internationale care au marcat istoria noastra recenta.        

 Adresantul scrisorilor, Iacint Manoliu, profesor la  Facultatea de Constructii Civile si Industriale din Bucuresti, se afla in acea perioada in Statele Unite ale Americii, plecat cu o bursa Fulbright pentru un stadiu de cercetare si studii in domeniul geotehnicii si fundatiilor. Scenariul este intregit de amintirile si comentariile sale, precum si ale altor martori directi la drumul pe care Lia Manoliu l-a avut in sport si in viata: Viorica Viscopoleanu, campioana olimpica la Mexico-City, si  Ion-Costin Manoliu, nepotul Liei.

Lia Manoliu ar fi implinit astazi, 25 aprilie 2017, 85 de ani. A fost prima sportiva din Romania care a obtinut puncte pentru tara noastra la Jocurile Olimpice, clasandu-se pe locul 6 in proba de aruncare a discului, la Olimpiada de la Helsinki, Finlanda – 1952.

A fost prima sportiva din lume care a participat la sase editii consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki – 1952, Melbourne – 1956, Roma – 1960, Tokio – 1964, Ciudad de Mexico – 1968, Munchen – 1972. Performanta consemnata in „Guiness Book of Records”. La Roma si Tokio a obtinut medalia de bronz; la Ciudad de Mexico – medalia de aur.

Dupa 25 de ani de sport la cel mai inalt nivel, au urmat pentru Lia Manoliu alti 25 de ani in conducerea miscarii olimpice de la noi: 1973-1990 ca vice-presedinte si din 1990 pana la decesul survenit la 9 ianuarie 1998 ca presedinte al Comitetului Olimpic Roman.

Gratie experientei dobandite pe terenul de sport, culturii sale, dar si faptului ca vorbea bine cinci limbi straine (franceza, engleza, germana, rusa, italiana), s-a putut afirma si prin activitatea desfasurata in diverse organisme sportive internationale. Comitetul International Olimpic i-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de bronz – 1975, Trofeul Femeia in sport – 1990, Trofeul Centenarului – 1994.  In 1975, directorul general UNESCO i-a inmanat Premiul International Fair Play pentru anul 1974.

Galerie foto