You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Fara hocheistii profesionisti NHL la PyeongChang 2018


Jucatorii din Liga profesionista nord-americana de hochei pe gheata nu vor participa la Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang (Coreea de Sud) din 2018, a anuntat NHL. Aceasta decizie a venit dupa ce acestia au fost prezenti la ultimele cinci editii consecutive ale Jocurile Olimpice de iarna, campionatul NHL fiind intrerupt in perioada Jocurilor.

In luna martie, Gary Bettman, comisarul NHL, lasase deja sa se inteleaga ca exista putine sanse ca jucatorii din cel mai mare campionat de hochei pe gheata pe lume sa fie autorizati sa participe la Jocurile Olimpice.  "De ce am fost de cinci ori? Parea o idee buna la vremea respectiva, dar nu am constatat niciun beneficiu", a afirmat comisarul NHL.  Intreruperea sezonului, pentru o durata de trei saptamani, era foarte impopulara in randul patronilor de cluburi din NHL, iar Liga a anuntat ca tentativele de negociere cu Comitetul International Olimpic, Federatia internationala de hochei si sindicatul jucatorilor au esuat.  "Mai multe luni au trecut si niciun dialog constructiv nu a avut loc", a deplans NHL intr-un comunicat. "Din contra, CIO a reclamat ca participarea NHL la JO de la Beijing din 2022 sa fie conditionata de participarea la cele din 2018 din Coreea de Sud".  Dar refuzul CIO de a propune o compensatie financiara suficienta pune mari probleme.  In 2014, la Soci, CIO a acceptat sa acopere cheltuielile de deplasare si asigurarile jucatorilor, valoarea ridicandu-se la 14 milioane dolari, dar forul olimpic international a respins aceasta varianta pentru 2018.

Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic, aflat la Conventia SportAccord din Danemarca, a declarat ca este rezervat in privinta incheierii unui acord cu Liga Nationala de Hochei din America (NHL) pentru participarea jucatorilor la Jocurile Olimpice de Iarna PyeongChang 2018.

Intrebat daca un acord mai este posibil, presedintele CIO a precizat ca „ramane de vazut” si ca spera la o solutionare rapida a situatiei deoarece este o „dezamagire majora pentru sportivi sa nu participe la Jocuri”. Discutand conditiile financiare pe care NHL le are cu Federatia Internationala de Hochei, Thomas Bach a precizat ca oferta Federatiei Internationale de a plati costurile de calatorie si asigurare pentru sportivii de sub egida NHL „nu mai este valabila” pentru editiile din 2018 si 2022 ale Jocurilor Olimpice de Iarna in urma refuzului NHL de a permite participarea sportivilor la PyeongChang 2018.

Galerie foto