You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Olimpismul romanesc aniverseaza 103 ani

Miscarea olimpica din Romania implineste astazi 103 ani de la infiintarea Comitetului Olimpic Roman (COR). Potrivit istoricilor, pe 27 martie 1914 se considera ca a luat nastere COR. La aceasta data, la cererea lui George Plagino, membru al Comitetului International Olimpic (CIO) pentru Romania (in perioada 1908-1948), au fost  desemnati primii delegati ai Romaniei la Congresul International CIO din iunie 1914, de la Paris.

Cei dintai membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcas, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Branceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu si George Plagino, in prezent Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) numarand 122 de membri.

In cei 103 ani de istorie sub semnul celor cinci cercuri olimpice, sportivii romani au cucerit 307 de medalii, din care 306 (89 de aur, 95 de argint si 122 de bronz) la Jocurile Olimpice de vara, de la prima editie care a avut loc la Paris, in 1924, pana la editia de la Rio, din 2016, si una de bronz, la bob doua persoane, la Jocurile Olimpice de iarna de la Grenoble, din 1968.

In 2004, anul in care pe 23 aprilie Comitetul Olimpic Roman (COR) a devenit Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), olimpismul romanesc a sarbatorit 90 de ani de existenta, printre invitatii de marca prezenti la aniversare numarandu-se Jacques Rogge, presedintele CIO de la acea vreme. Thomas Bach, actualul presedinte al Comitetului International Olimpic, a fost prezent la randul sau, la Bucuresti, in 2014, cu ocazia aniversarii centenarului miscarii olimpice din Romania.

Un alt moment important al istoriei recente a miscarii olimpice din Romania a avut loc in 2013. Octavian Morariu, cel de-al 15-lea presedinte al forului olimpic roman si cel dintai conducator dupa transformarea COR in COSR, a fost confirmat membru CIO pentru Romania pe data de 10 octombrie 2013, la Buenos Aires (Argentina), unde au avut loc intalnirea Biroului Executiv al CIO si cea de-a 125-a Sesiune a CIO, dupa 15 ani in care Romania nu a mai avut niciun reprezentant in cadrul forului olimpic international.

Galerie foto