You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Gimnastica, sportul olimpic favorit al romanilor

O cercetare cantitativa realizata de compania de cercetare de piaţa Ipsos Romania in parteneriat cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman arata ca unul din doi romani (mai exact 56%) isi doreste sa asiste din tribune la competitia de gimnastica artistica la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. 

”In urma unui studiu al companiei  Ipsos, desfasurat online in perioada 27 februarie-8 martie 2017, pe un esantion reprezentativ urban de 1501 persoane, la  intrebarea - ”daca in 2020 ati putea merge la Jocurile Olimpice de vara care vor avea loc la Tokyo, fara sa platiti nimic, adica sa aveti asigurate transportul, masa, cazarea, precum si biletul de intrare la competitii, la ce sporturi ati dori sa primiti bilete ? Puteti alege maxim trei sporturi.”, 56%  dintre romani au ales gimnastica, 32%  atletismul, 27%  tenisul, 18%  scrima, iar 15%  handbalul si fotbalul. In mare masura, cei care ar fi dorit  sa mearga la scrima au fost tineri intre 18 si 24 de ani, iar persoanele chestionate care si-au manifestat dorinta sa mearga la celelalte sporturi aminitite mai sus aveau varste  intre 35 si 45 ani” observa Alina Stepan, Managing Director Ipsos South-East Europe.

Gimnastica romaneasca, o adevarata mitologie inceputa  cu Nadia Comaneci, este sportul olimpic care a adus Romaniei cel mai mare numar de medalii (71). Atletismul („regina sporturilor”), disciplina olimpica pe care romanii şi-ar dori sa o urmareasca din tribune la Tokyo, adauga si el 32 de medalii pentru Romania la JO. La tenis de camp, ne bucuram ca amintirea lui Ilie Nastase si Ion Tiriac si, mai recent, noua generatie de jucatori de tenis romani, care au adus de la Rio o medalie de argint, aseaza acest sport in Top 5.
Conform studiului Ipsos, a carui marja de eroare este de ± 2.5%, scrima este cel mai relevant sport pentru cei mai tineri (18-24 ani), asta si pentru ca performantele notabile ale Romaniei la aceasta disciplina s-au intamplat in ultimii 20 de ani. Handbalul a reusit sa adune doar patru medalii la Jocurile Olimpice (argint si bronz), dar este posibil sa se suprapuna, in perceptia romanilor din mediul urban peste amintirea titlurilor mondiale obtinute de Romania. Pe de alta parte, spre deosebire de alte sporturi, romanii pot vedea constant handbal de cel mai inalt nivel in arenele din Romania. Fotbalul este perceput de romani ca sport olimpic intr-o mult mai mica masura, deoarece nu a avut realizari notabile in istoria JO.
Nu in ultimul rand, frapeaza, intr-o tara ca Romania, lipsa din Top 5 a canotajului (unde tara noastra a obtinut 37 de medalii), a kaiacului-canoe si a luptelor care, fiecare in parte, au adus cate 34 de medalii”,
concluzioneaza Alina Stepan.

”Oriunde in lume am concurat, am simtit dragostea imensa a romanilor pentru gimnastica. Faptul ca unul din doi romani prefera gimnastica la Jocurile Olimpice ne confirma acest lucru. Am muncit si muncim pentru ca gimnastica sa vina aici, la noi acasa si romanii sa poata veni in numar mare alaturi de gimnastii nostri care ne aduc atatea bucurii. In tribune, la Campionatul European de Gimnastica Artistica Petrom 2017 de la Cluj-Napoca, vor fi si tinerii gimnasti care sunt acum la un foarte promitator inceput de drum, copii de 9-12 ani care vor fi baza urmatoarelor echipe olimpice ale Romaniei. Impreuna cu publicul roman ii vor incuraja pe Catalina Ponor, Larisa Iordache, Marian Dragulescu si pe colegii lor de echipa care vor reprezenta Romania la probabil cea mai importanta competitie sportiva organizata in ultimii 30 de ani”Adrian Stoica, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica.

”Romania va gazdui, in aprilie, Campionatul European de Gimnnastica Artistica Petrom 2017, iar in august-septembrie Campionatul European de Baschet, dupa ce, in februarie, in  premiera, a fost gazda Campionatului Mondial de Sanie pe piste naturale, iar in martie a Campionatului European de Box pentru sportivi cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani.  Sunt doar cateva dintre competitiile de anvergura de la noi unde mari sportivi ai lumii au evoluat si vor evolua alaturi de marii sportivi ai Romaniei, in fata unui public cunoscut pentru pasiunea pentru sport. Gimnastica a ocupat si ocupa un loc special in sufletele romanilor si acum avem confirmarea faptului ca foarte multi romani si-ar fi dorit sa fi fost alaturi de gimnastii nostri cand au obtinut marile performante pentru Romania la Jocurile Olimpice. In luna aprilie, la Cluj-Napoca, vor putea sa traiasca pe viu emotiile unei competitii majore de gimnastica artistica, sa ia parte activ la scrierea unor noi povesti frumoase ale sportului romanesc” – Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Ipsos Romania este o companie independenta de cercetare de piata, parte a grupul francez Ipsos. Fondat in 1975, grupul Ipsos, prezent in 87 de tari, este a treia cea mai mare agentie globala de studii de piata. Ipsos este cotata la Bursa din Paris incepand din 1999. Ipsos este prezent in Romania din 1998.

Galerie foto