You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Alin Petrache: "Imi asum in fata opiniei publice neindeplinirea obiectivului la aceasta editie a JO"

Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Alin Petrache, a facut urmatoarea “Declaratie de presa”, la finalul participarii sportivilor romani la Jocurile Olimpice de la Rio:

“Doresc sa imi asum in fata opiniei publice din Romania, ca presedinte al COSR, neindeplinirea obiectivului la aceasta editie a Jocurilor Olimpice – Rio 2016. Analiza responsabilitatilor, a rezultatelor si a pregatirii competitiei o vom face, asa cum este normal in cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca in cel mai scurt timp statutar posibil. In prima sedinta a Comitetului Executiv, personal, si sper ca intreaga echipa de conducere, sa ne depunem mandatul in fata celor ce ne-au ales, pentru ca analiza activitatii sa nu fie blocata din considerente ierarhice, de functie.

Rog opinia publica sa fie alaturi de sportivii si antrenorii romani, indiferent de rezultatele pe care acestia le obtin. Dezamagirile, tristetile si bucuriile lor sunt ale noastre tuturor, si doar aratandu-le sustinere in ceea ce fac ii putem incuraja si motiva in a accepta noi provocari sportive.

Poate ca Jocurile Olimpice de la Rio vor fi borna care marcheaza sfarsitul unui drum in sportul romanesc si, in acelasi timp, un nou inceput, o schimbare structurala, profunda, a acestuia; o racordare legislativa, financiara si functionala a sportului romanesc la realitatile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul romanesc este astazi blocat in cadrul legislativ si organizatoric al Romaniei anilor ’70-’80 din secolul trecut. Performantele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi si tehnicieni, sacrificiile acestora si ale familiilor  lor nu pot suplini, la nivel national, un sistem sportiv depasit, anacronic.

In cei aproape doi ani de cand am fost ales in functia de conducator al COSR, am cautat sa pun in aplicare principiile din programul pe care l-a votat Adunarea Generala la alegerea mea, “Romania olimpica 2014-2024”.

Rezultatele de la Rio nu sunt decat o confirmare a realitatii sportului romanesc de astazi. Asa cum spuneam la alegerile COSR din 2014, masurile pompieristice, de heirup, chiar innobilate de eforturile extraordinare ale unor federatii, ale unor sportivi si ale unor antrenori de exceptie, nu pot duce la performante sistemice.

Nu o persoana, sau mai multe, fie ele alese sau numite, din structurile cluburilor sportive, ale federatiilor, ale COSR sau ale ministerului de resort pot, prin venirea sau prin plecarea lor, sa schimbe sistemul sportiv romanesc. O schimbare structurala nu tine de persoane, de functii sau organigrame.

Un “Acord National pentru Sport”, care sa integreze toate segmentele miscarii sportive-scolare, universitare, de masa, de performanta – intr-o perspectiva de dezvoltare de 10-20 de ani, intr-un cadru legislativ si financiar garantat de lege, cu o structura organizatorica si functionala conforma cu realitatile sportive ale lumii in care traim – aceasta este conditia renasterii sportului romanesc.

Vreau sa multumesc tuturor sportivilor si antrenorilor romani prezenti la Rio, tuturor celor din echipa olimpica. A fost o onoare pentru mine sa fiu alaturi de voi. Asa cum am spus mereu, victoriile sunt doar ale voastre.

Un gand bun pentru “coechipierii” nostri la bucurie si la suferinta, gazetarii sportivi romani, care au fost cu sufletul alaturi de echipa olimpica romaneasca.

Pentru toti sportivii Romaniei care, incepand de astazi, privesc catre Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, un indemn: Aveti incredere, nu va pierdeti speranta! Veti fi acolo si veti reusi!”

Galerie foto