You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Rio de Janeiro 2016

Ceremonia de Deschidere a JO Rio 2016 a promovat pacea si toleranta

Pe stadionul Maracana a fost inaugurata prima editie a Jocurilor Olimpice din America de Sud. Antrenand in scena 5.500 voluntari, cu 5.000 de costume si 207 delegații sportive totalizand 11456 sportivi, ceremonia a avut drept concept fundamental pacea si toleranta, propunandu-si in acelasi timp sa atraga atentia asupra schimbarilor climatice si a necesitatii salvarii planetei.

Tocmai pentru a traduce in realitate acest mesaj, fiecare sportiv de la aceasta editie a Jocurilor Olimpice a primit samanta unui arbore si solul potrivit, cei peste 11000 de copaci din 207 de specii diferite (cate una pentru fiecare delegatie participanta)  urmand sa fie plantati in Radical Park, Deodoro si sa formeze Padurea Atletilor.

Ceremonia de deschidere a stat sub semnul egalitatii in lumea olimpica, mai ales ca editia 2016 a Jocurilor are si o participare deosebita - este prima editie care include o delegatie de sportivi refugiati.

Cei peste 70.000 de participanti, sportivi si suporteri, prezenti la deschiderea competitiilor au asistat in acest an la un spectacol mai putin tehnologizat, mai uman. Au fost prezentate simbolic, cu ajutorul unor coregrafii si al unor proiectii 3D, istoria tarii gazda, personalitatile sale marcante, valorile culturale esentiale, pentru ca apoi sa se faca trecerea la mesajul global al unitatii in diversitate.

„Visul nostru este acest Oras Olimpic transformat de Jocuri, gazduind o lume si sarbatorind umanitatea. Acest oras minunat este cadrul perfect pentru gala din aceasta seara. Haideti sa ne traim visul impreuna si sa ramanem impreuna cand diferentele dintre noi devin provocari. In numele Brazilienilor, urez bun venit Lumii intregi!”, a declarat Carlos Nuzman, presedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice 2016 .

Tomas Bach, presedintele CIO: "In aceasta lume olimpica exista o singura lege universala pentru toata lumea. In aceasta lume olimpica suntem toti egali. In aceasta lume olimpica vedem ca valorile impartasite la nivel de umanitate sunt mai puternice decat fortele care incearca sa ne desparta. Asa ca va transmit voua, spotivilor olimpici, sa va respectati pe voi insiva, unul pe celalalt si valorile care fac Jocurile Olimpice unice pentru voi si lumea intreaga".

O alta premiera a editiei sud-americane a Jocurilor Olimpice este decernarea Laurilor Olimpici, o distinctie oferita unei persoane sau organizatii pentru o contributie deosebita la viziunea, idealurile si valorile olimpice si la promovarea pacii prin sport. Laureatul este votat de un comitet independent, condus de Thomas Bach, Presedintele CIO,  si alcatuit din personalitati eminente de pe cinci continente, care in acest an au fost: Michaëlle Jean, Secretar General al La Francophonie (America), Phumzile Mlambo-Ngcuka, sub Secretar General al Natiunilor Unite si Director Executiv UN Women (Africa), scriitorul Paulo Coelho (tara gazda), José Ramos-Horta, fost presedinte al Timor-Leste si laureat al premiului Nobel pentru Pace (Oceania), actorul Michelle Yeoh (Asia) si presedintele de onoare al CIO, Jacques Rogge (Europa). Trofeul are un postament de piatra din stadionul antic Olimpia, o coroana de lauri din aur si cercurile olimpice in centru. El va fi pastrat in Muzeul Olimpic de la  Lausanne, urmand ca acolo sa fie recunoscuti scriptic toti castigatorii sai.

Primul castigator al trofeului Laurii Olimpici este Kipchoge Keino, campion olimpic si filantrop, in semn de recunoastere a rezultatelor sale impresionante in domeniul educatiei, culturii, in promovarea pacii prin sport si a spiritului si valorilor olimpice.

Printre accentele deosebite ale acestei editii se numara si folosirea unor zmeie ca „porumbei ai pacii”.  Doua sute de astfel de jucarii au fost trimise de la Rio de Janeiro in Kenya si oferite unor copii care nu au mai vazut zmeie niciodata si care au scris pe ele mesaje de pace, pentru ca apoi sa le trimita inapoi pentru a fi parte din Ceremonia de Deschidere.

Tot deosebita este si dimensiunea redusa a Flacarii Olimpice, un simbol al incercarii de a limita emisiile de gaze si a proteja mediul inconjurator.

Delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro este alcatuita din 96 de sportivi, purtatoare de drapel la Ceremonia de Deschidere fiind gimnasta Catalina Ponor, participanta pentru a treia oara la Jocurile Olimpice.

GALERIE FOTO A I C I

Galerie foto