You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

COSR asteapta finalizarea investigatiilor ANAD pentru a comunica o decizie oficiala Federatiei Internationale de Canoe

 
Marti, 31 mai, Comisia Tehnica Olimpica si pentru Sportul de Performanta (CTOSP) din cadrul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman s-a reunit pentru a analiza situatia sportivilor depistati pozitiv de catre Agentia Nationala AntiDoping. Cum oficialii ANAD nu au finalizat toate investigatiile in aceasta situatie, Comisia a hotarat sa astepte toate informatiile, ca abia apoi Comitetul Executiv al COSR sa formuleze un raspuns oficial catre Federatia Internationala de Canoe.  
 
Acest raspuns ar urma sa fie dat pana la data de 10 iunie, dupa finalizarea lucrarilor Comisiei de audiere ANAD. In plus, Federatiile de Kaiac-Canoe si Atletism, din randul carora provin sportivii depistati pozitiv, trebuie sa deruleze cat mai repede anchete interne pentru a elucida aceste cazuri.
 
Urmatoarea sedinta a Comisiei va avea loc pe 9 iunie, pentru a reanaliza situatia datelor care vor fi furnizate pana atunci in privinta ambelor sporturi. Tot atunci, se vor formula propuneri tehnice catre Comitetul Executiv in ce priveste echipa olimpica, dar si raspunsul catre Federatia Internationala de Canoe (ICF). In plus, la sedinta de pe 9 iunie vor fi invitati reprezentantii celor doua federatii sportive pentru a prezenta rezultatelor anchetelor interne.
 
In ceea ce priveste Comitetul Executiv, acesta a aprobat propunera CTOSP privind amanarea raspunsului catre ICF pana la data de 10 mai si l-a imputernicit pe Presedintele COSR, Alin Petrache sa comunice Presedintelui ICF ca forul olimpic roman solicita o amanare a raspunsurilor la solicitarile formulate in scrisoarea din 30 mai, pana la data de 10 iunie. Intr-o scrisoare remisa pe 30 mai catre Alin Petrache, presedintele COSR, oficialii ICF au solicitat „o actiune rapida din partea COSR in privinta deciziei referitoare la participarea la Jocurile Olimpice de la Rio, a sportivilor din lotul de kaiac-canoe”.
In acelasi timp, se adreseaza rugamintea ca ICF sa nu adopte nicio decizie in legatura cu Federatia Romana de Kaiac-Canoe, pana nu va primi rezolutia COSR privind aceasta situatie.
 
„Vom face tot posibilul sa nu ne mai confruntam cu situatia de la Sydney, iar la Jocurile Olimpice de la Rio sa nu avem niciun sportiv dopat, in conditiile in care amenda impusa de Comitetul International Olimpic este de 100 000 de euro, pentru fiecare sportiv depistat pozitiv in timpul Jocurilor. La solicitarea COSR, Agentia Nationala Antidoping a efectuat testele pentru sportivii din loturile olimpice de kaiac-canoe si atletism care au iesit pozitiv la meldonium, si testarile vor continua pana la JO la toti sportivii calificati la Rio. Deocamdata toti sportivi depistati pozitiv au fost suspendati provizoriu din Echipa Olimpica si le-a fost oprita finantarea. Decizia finala pentru fiecare sportiv in parte o vom lua saptamana viitoare, dupa ce reprezentantii ANAD vor incheia intreaga ancheta si ne vor transmite concluziile finale”, a declarat Alin Petrache, Presedintele COSR.
 
COMEX o imputerniceste pe doamna Carmen Trocan, director juridic al COSR , sa tina legatura cu ANAD, in gestionarea acestor cazuri de dopaj.
Pe data de 27 mai a.c., Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a primit o informare din partea Agentiei Nationale Anti-Doping (ANAD) ca sportivii Leonid Carp, Stefan Strat, Petrus Gavrila, Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu, Liviu Lazar Dumitrescu, Constantin Mironescu si Elena Meroniac, toti componenti ai lotului de kaiac-canoe si care calificasera ambarcatiunile la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistati pozitiv cu meldonium. In aceeasi informare a fost mentionata si Daniela Stanciu, calificata la proba de saritura in inaltime.

Galerie foto