You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Iolanda Balas Soter a incetat din viata

Fosta mare atleta Iolanda Balas Soter a incetat din viata. Mai intai un sportiv de top, iar apoi technician si manager de exceptie, Iolanda Balas Soter a fost o personalitate marcanta a sportului romanesc.

Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman: „Sportivii isi castiga nemurirea cu pretul multor sacrificii. Fara a-si reduce pasiunea la titluri si medalii, ei cuceresc totusi prin acestea un loc in amintirile noastre, ale celor care le urmarim cu sufletul la gura si pumnii inclestati lupta pentru performanta. Am pierdut astazi o sportiva etalon a olimpismului romanesc, insa ma incapatanez sa cred ca nu am pierdut-o complet. Iolanda Balas va ramane modelul celor care imbratiseaza disciplina in care ea a facut istorie, va fi mereu etalonul atletului dedicat depasirii propriilor standarde, pasionat si mandru de a reprezenta Romania pe cea mai inalta treapta a podiumului. Iolanda Balas a fost o sportiva completa, o doamna rafinata si un manager performant. Dumnezeu sa o odihneasca in pace”.

Dintre numeroasele sale performante sportive inregistrate la saritura in inaltime  amintim cele 19 titluri de campioana nationala cucerite  - 16 la senioare si 13 la junioare, cele 63 de recorduri doborate - 41 la senioare si 22 la junioare si cele 41 de selectii in lotul national de atletism al Romaniei.

Dupa ce in 1958, la Stockholm, a sarit peste stacheta ridicata la 1,77 m  cucerind primul titlu european la saritura in inaltime din istoria atletismului romanesc, Iolanda Balas urcat de doua ori pe prima treapta a podiumului olimpic, in 1960 la Tokio si in 1964 la Roma.

Dupa retragerea din activitatea competitionala, in 1967,  a devenit mai intai antrenor, apoi instructor la cabinetul metodic la sectia de atletism a Clublui Steaua.

In 1990 a fost aleasa presedinte al Federatiei Romane de Atletism, functie pe care a detinut-o pana in 2005, iar in 1994 a devenit presedinte executiv al Fundatiei Atletismul Romanesc.

In 1958 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1963, pentru propagarea olimpismului  CIO i-a decernat Trofeul Mohammed Taher Pacha, iar in 2000 a fost nominalizata printre primele 10 atlete ale Secolului XX. Tot in 2000 i-a fost conferit Ordinul national ”Steaua Romaniei” in grad de ofiter.

In 2010 Iolanda Balas a primit decoratia regala "Nihil Sine Deo"din partea Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei.

Odihneasca-se in pace!

UPDATE: Corpul neînsuflețit al Iolandei Balaș-Soter va fi depus sâmbătă, 12 martie 2016, la ora 13.00 la Sediul Federației Române de Atletism, din Str. Primo Nebiolo nr. 2, si va ramane acolo pana a doua zi la ora 15.00. Iubitorii sportului si admiratorii marii campioane vor putea sa-i aduca un ultim omagiu linclusiv la Capela Cimitirului militar Ghencea 1, din apropierea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, din Prelungirea Ghencea.

Galerie foto