You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

COSR a trimis o informare federatiilor sportive din Romania vizavi de virusul Zika

Tinand seama de faptul ca sportivi sau/si oficiali ai federatiilor sportive din Romania pot participa la actiuni sportive in tari afectate de virusul ZIKA, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a timis un material care cuprinde o serie de informatii utile pentru profilaxia imbolnavirii.

COSR a considerat ca este indicat ca aceste informatii sa ajunga la sportivii si oficialii forurilor sportive din Romania, astfel incat, in cunostinta de cauza, sa ia cele mai potrivite masuri de prevenire. Materialul informativ poate fi citit mai jos.

Material informativ virusul ZIKA
sursa: Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov)

Virusul Zika este raspandit la oameni prin intepaturi de tantar. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt: febra, eruptii cutanate, dureri articulare, si conjunctivita (ochi rosii). Boala este de obicei usoara, cu simptome cu durata de la cateva zile la o saptamana. Boala severa, care necesita spitalizare, este mai putin frecventa.

In luna mai 2015,  American Health Organization Pan (PAHO) a emis o alerta cu privire la prima infectie confirmata cu virus Zika in Brazilia. Focarul din Brazilia a fost asociat cu cazuri de sindrom Guillain-Barré (neuropatie periferica) si - la femeile gravide - s-a semnalat nasterea de copii cu malformatii congenitale; dar asocierea nu a fost deocamdata confirmata stiintific.

Ca raspuns, CDC a emis o alerta de calatorie (Masuri imbunatatite; practica Nivelul 2) pentru persoanele care calatoresc catre regiuni si anumite tari in care transmitere a virusului Zika este posibila.

Inainte de 2015, virusul  Zika a fost izolat in zone din Africa, Asia de Sud, si unele insule din Pacific.

In luna mai 2015, American Health Organization Pan  a emis o alerta cu privire la primele infectii virale confirmate Zika in Brazilia. In prezent, exista focare in mai multe tari.

Virusul Zika va continua sa se raspandeasca si va fi dificil de a determina modul in care virusul va prolifera in timp.

Cum se poate preveni infectia calatorilor cu Zika?

Virusul Zika este transmis la oameni, in primul rand, prin muscatura unui tantar infectat din specia Aedes (Aedes Aegypti). Acestia sunt aceiasi tantari care se raspandesc virusii dengue si chikungunya.

Acesti tantari depun ouale de obicei in apropierea apei, sau in obiecte din jurul casei cu apa stagnanta, cum ar fi galeti, boluri, farfurii pentru animale, ghivece de flori si vaze. Acesti tantari care traiesc de preferinta in apropierea oamenilor, sunt agresivi pe timpul zilei si prefera sa intepe oameni.

Tantarii devin infectati, atunci cand se hranesc cu sangele unei persoane deja infectata cu virusul. Tantari infectati pot raspandi apoi virusul la alte persoane, prin intepaturi.

Transmiterea se poate face de la mama la copil. O mama deja infectate cu virusul Zika poate transmite virusul nou-nascutului ei in jurul datei de nastere, dar acest lucru este rar.

Este posibil ca virusul Zika  sa fie transmis de la mama la fat in timpul sarcinii. Acest mod de transmitere este inca cercetat.

Pana in prezent, nu exista rapoarte de copii infectati cu Zika prin alaptare. Din cauza beneficiilor alaptarii, mamele sunt incurajate sa alapteze chiar si in zonele in care se gaseste virusul Zika.

Virusul poate fi transmis si prin sange infectat sau prin contact sexual.

PREVENIREA INFECTARII:

•        Purtarea de camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi.

•        Ramanerea in locuri cu aer conditionat si fereastre si usi cu plase de protectie pentru a tine tantarii afara.

•        Dormitul sub o plasa de tantari de pat.

Utilizarea solutiilor de protectie impotriva insectelor:

•        Urmati intotdeauna instructiunile de pe eticheta produsului

•        Aplicati la interval de 4-5 ore solutii impotriva insectelor conform instructiunilor

•        Daca de asemenea, utilizati de protectie solara, se aplica  protectia solara inainte de a aplica solutia cutanata impotriva insectelor.

Daca aveti copii:

•        Nu folositi impotriva insectelor pe copii mai mici de 2 luni.

•        Imbracati copilul in haine care acopera bratele si picioarele.

•        Acoperiti patut, carucior, si transportator copil cu sistem de plasa anti-insecte.

Nu se aplica solutie impotriva insectelor pe maini, ochi, gura, muscoase etc.

***

In prima saptamana de infectie, virusul Zika poate fi gasit in sange si poate trece de la o persoana infectata la alta prin intepaturi de tantar. Un tantar infectat  poate raspandi apoi virusul la alte persoane. Pentru a preveni raspandirea bolii este necesar ca persoana infectata sa se protejeze pe sine de intepaturile de tantar in prima saptamana de boala.

Ce este boala virusului Zika?

Zika este o boala cauzata de virusul Zika, care este raspandit la oameni in primul rand prin muscatura unui tantar. Cele mai frecvente simptome ale Zika sunt febra, eruptii cutanate, dureri articulare, si conjunctivita (ochi rosii). Boala este de obicei usoara, cu simptome cu o durata de la mai multe zile la o saptamana.

Care sunt simptomele Zika?

Aproximativ una din cinci persoane infectate cu Zika se vor imbolnavi. Pentru persoanele care se imbolnavesc, boala este de obicei usoara. Din acest motiv, multi oameni s-ar putea sa nu isi dea seama ca au fost infectate.

Cele mai frecvente simptome ale bolii virusului Zika sunt febra, eruptii cutanate, dureri articulare, sau conjunctivita (ochi rosii). Simptomele incep de obicei la doua la sapte zile dupa ce persoana a fost muscata de un tantar infectat.

Cine prezinta risc de infectie?

Oricine traieste  sau calatoreste intr-o zona in care se gaseste virus Zika, si  care nu a fost deja infectat cu virusul Zika, prezinta risc de infectie, inclusiv femeile gravide.


Care este tratamentul pentru Zika?

Nu exista nici un vaccin sau specific medicament pentru tratamentul infectiilor virale Zika.

Tratarea simptomelor:

  • Odihna si repaus in pat.
  • Hidratare abundenta.
  • Luati medicament cum ar fi acetaminofen(acetaminofen) pentru a reduce febra si durerea.
  • Nu luati acid acetilsalicilic sau alte medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene.
  • Daca luati medicamente pentru o alta afectiune, discutati cu furnizorul de asistenta medicala inainte de a lua medicamente suplimentare.

Esti imun pe viata odata infectat?

Odata ce o persoana a fost infectata, aceasta ar putea fi protejata de infectii viitoare.

 

 

 

 

Galerie foto