You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Aur si argint pentru Romania la spada si sabie

Aur si argint pentru Romania la spada si sabie Scrima a mai adus doua medalii pretioase pentru Echipa Olimpica a Romaniei in cea de-a 15-a zi a Jocurilor Europene. Echipa feminina de spada a Romaniei, alcatuita din Ana Maria Florentina Branza, Simona Cristina Gherman, Simona Pop si Amalia Tataran, a cucerit medalia de aur, iar team-ul masculin alcatuit din Iulian Robert Teodosiu, Florentin Alin Badea, Georgian Madalin Bucur si Tiberiu Alexandru Dolniceanu a castigat medalia de argint.

In finala feminina, Romania s-a impus destul de facil in fata Estoniei, cu 31-25, dupa o semifinala mult mai disputata, contra Rusiei, castigata cu 31-24.

La sfarsitul intrecerilor, Simona Gherman, cea care a adus ultimul punct in batalia pentru aur, a declarat: “Finala n-a fost asa dificila. In opinia mea semifinala a fost foarte grea, dar a contat extreme de mult ca toate ne-am tinut de tactica, fara ratari si s-a vazut ca rezultatul ne-a fost favorabil. Pana sa intru in ultimul asalt echipa isi facuse pe deplin datoria, aveam multe tuse in fata si practic nu am evoluat sub presiune. De altfel cred ca la ultimul asalt simteam deja ca am castigat”.

Ana Maria Branza, care a cucerit medalia de aur si la individual, a spus fericita: “Este un rezultat mare obtinut cu echipa si pot spune ca ma bucur mai mult chiar decat pentru medalia de la individual. Bucuria este cu atat mai mare cu cat imnul Romaniei a rasunat in Christall Hall din Baku intr-o zi speciala - Ziua Drapelului. Bineinteles ca nu am fi putut face singure toate lucururile acestea. Noi suntem diamantul slefuit, dar in spatele nostru se afla o intreaga armata. Sunt antrenorii, medicii, colegele noastre, familiile care ne iubesc si ne sustin neconditionat. Sunt suporterii nostri care ne-au sustinut din sala. Vom continua sa muncim in aceeasi echipa frumosa cu speranta ca si rezultatele vor fi pe masura”.

Pentru Amalia Tataran, aurul cucerit la Baku este cea mai valoroasa medalie obtinuta pana in prezent. „Este o senzatie unica pentru mine si o onoare sa castig o medalie pentru Romania. Este cel mai mare rezultat din toata cariera mea de sportiva de pana acum si tin sa le multumesc fetelor si antrenorilor pentru aceasta performanta”, a spus Amalia Tataran.

Simona Pop, care a avut o evolutie modesta la individual, si-a luat revansa in competitia pe echipe. “Am tras bine in finala, dupa parcursul mai putin bun de la individual, si am reusit sa-mi repar greseala. A fost bine ca nu am gresit”.

Pentru echipa masculina a Romaniei meciurile din semifinala si finala au fost extrem de tensionate, cu scoruri foarte stranse si rasturnari spectaculoase de situatie. Dupa o partida destul de usoara contra Ungariei, adjudecata cu 45-34, a urmat o semifinala dificila cu Germania. Romanii au condus cu 44-39, germanii au egalat, pentru ca in cele din urma sa castige reprezentantii nostri cu 45-44. In finala, Romania si Italia au mers cap la cap, de la inceput pana la final, dar in cele din romanii au pierdut cu 44-45 si au obtinut medalia de argint.

“A fost o nebunie, cu doua meciuri stranse, pe unul l-am castigat, pe altul l-am pierdut. Finala a fost destul de stransa, si cred ca s-a pierdut pe lipsa de concentrare”, a spus la final Iulian Robert Teodosiu.

Florentin Alin Badea : “Meritam aceasta medalie si sper ca acest loc 2 sa ne dea curaj pentru viitor. Si de ce nu poate vom cuceri o medalie la mondiale. Desi a fost destul de greu si meciul din sferturi cu Ungaria, putem spune ca ne-am incalzit, pentru semifinala. Cred ca ne-a ajutat sa intram mult mai concentrati in meciul cu Germania. Este adevarat ca de la 44-39 am fost egalati, iar finalul a fost nebun, dar in scrima se intampla deseori, mai ales la echipe, sa ai avantaj mare si sa pierzi, sau invers, sa recuperezi. Bine ca pana la urma in semifinala am castigat noi si am intrat in finala”.

In cele 15 zile de competitii la Jocurilor Europene, Echipa Olimpica a Romaniei a cucerit 12 medalii: trei de aur, cinci de argint si patru de bronz.

Galerie foto