You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Primul aur romanesc la Baku, insotit de un argint si un bronz, la scrima

Romania a cucerit prima medalie de aur la Jocurile Europene de la Baku, impreuna cu una de argint si alta de bronz, in intrecerile individuale de la scrima, in cea de-a 12-a zi de intreceri. Ana Maria Branza a urcat pe cea mai inalta treapta la podiumului, dupa ce in finala de la spada a invins-o cu 15-11 pe rusoaica Yana Zvereva. Foarte aproape de lupta pentru titlu a fost Simona Gherman care a pierdut insa in semifinale, 8-15, in fata aceleiasi Yana Zvereva, si a trebuit sa se multumeasca cu medalia de bronz.

In finala masculina de spada, Tiberiu Dolniceanu a fost invins, 10-15, de ucrainianul Andriy Yagodka si si-a adjudecat medalia de argint.

Bucuroasa, la finalul competitiei Ana Maria Branza a declarat: “Stiu cat de asteptat era acest aur. Toata lumea ne spunea: trebuie sa veniti sa luati aurul, dar evident ca stiam ca nu-I chiar atat de simplu. Ma bucur ca sunt prima care am adus medalia de aur delegatiei noastre si sper sa nu fie ultima de aur. Azi la scrima s-au castigat trei medalii si cred ca ne-am facut treaba, dar sper ca nu ne vom opri aici pentru ca mai avem sanse reale in probele pe echipe atat la sabie cat si la spada. Bineinteles ca o finala suta la suta romaneasca ar fi fost de vis, dar din pacate Simona a obosit si nu a castigat in cealalta semifinala. Poate ca acest lucru m-a ambitionat si mai tare, asa ca am luptat din toate puterile sa castig finala. Argint si bronz nu suna tocmai bine asa ca am a fost un motiv in plus sa castig aurul”.

Increzatoare in sansele de a cuceri inca o medalie cu echipa la Jocrurile Europene, Ana Maria Branza nu a ascuns ca se gandeste deja la Campionatele Mondiale.  “Avem doua zile de pauza si antrenamente, dar urmeaza concursul pe echipe. Suntem deja calificate in semifinale unde vom intalni echipa Rusiei, de fapt echipa a doua a Rusiei care este insa la fel de competitiva ca si prima. Speram sa trecem de acest hop si sa ajungem in finala unde sa castigam titlul. Jocurile Europene  sunt un bun test in drumul spre Campionatele Mondiale de la Moscova de peste trei saptamani, competitia care ne aduce puncte pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Ne-am urmat planul de pregatire,  avem antrenamentele bine stabilite si stim ce avem de facut asa ca speram ca totul va decurge bine”.

Simona Gherman, care a ratat sansa sa o intalneasca in finala de coechipiera sa, s-a declarat multumita de rezultat in cele din urma. “Dupa Campionatele Europene unde nu am avut un parcurs foarte bun, chiar aveam nevoie de o medalie pentru a-mi recastiga increderea in mine”, a marturisit Simona Gherman. “Ar fi fost frumos sa avem o finala romaneasca, dar mie mi-a fost destul de teama de rusoaica si nu am simtit-o foarte bine. Imi pare rau ca tot greul a cazut pe umerii Anei, dar ma bucur ca ea s-a descurcat excelent. Ar fi fost mai frumos cu doua de aur, dar nici trei medalii nu suna rau, mai ales ca trofeele sunt foarte frumoase. De acum trebuie sa ne concentram pentru Campionatele Mondiale competitia unde se aduna puncte importante pentru calificarea la Rio”.

Dupa ce a coborat de pe podium, Tiberiu Dolniceanu nu a ascuns ca, spre finalul competitiei, a cazut din punct de vedere fizic. “Mi-am dorit extrem de mult o medalie si am dat cat am putut in concurs. A fost insa foarte obositor si foarte cald in sala. De aceea cred ca am cazut fizic la sfarsitul competitiei. Finala a fost mai grea si pentru ca adversarul este un tragator foarte inalt si are un brat foarte lung. N-am reusit sa cuceresc aurul la individual, dar poate o sa reusim cu echipa. Ma bucur ca si ceilalti colegi au intrat in finala de opt, este un rezultat bun dupa parerea mea si sunt increzator ca o sa ajungem in finala si la echipe. Oricum mergem in continuare cu pregatirea pentru Campionatele Mondiale”.

Dupa 12 zile de intreceri, Romania a cucerit la Jocurile Europene noua medalii - una de aur, patru de argint si patru de bronz.

Galerie foto