• BCR

Stiri

6 aprilie 2015 COSR a sarbatorit pentru a doua oara Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a sarbatorit pentru a doua oara Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace, zi care se celebreaza in fiecare an pe 6 aprilie, in cadrul unui eveniment organizat la Casa Olimpica. Alaturi de Alin Petrache, presedintele COSR, medaliatele olimpice Laura Badea, Violeta Beclea, Ionela Tirlea si alte personalitati de la COSR au participat elevi de la Colegiul „Ion Creanga” (clasa a XII-a) si de la Scoala Sfanta Treime (clasa a V-a). 

Dupa vizita la Muzeul Olimpic, intr-o atmosfera vesela si destinsa, elevii celor doua scoli au stat de vorba cu presedintele COSR si cele trei medaliate olimpice in Sala Amfiteatru a Casei Olimpice, dupa intonarea imnurilor Olimpic si al Romaniei.

„Dragi copii trebuie sa faceti sport tot timpul, chiar daca nu de performanta”, a fost mesajul transmis de Alin Petrache celor prezenti. „Pe langa sanatatea fizica la care contribuie indiscutabil, sportul te pregateste pentru viata, pentru o mai buna integrare in societate, iti dezvolta spiritul de echipa si in acelasi timp pe cel competitiv. Va sfatuiesc pe toti nu numai sa nu va scutiti de sport, dar de cate ori aveti ocazia nu ezitati sa faceti miscare. De pilda nu mai luati liftul, urcati pe scari, iar daca vreti sa atingeti marea performanta, sa traiti bucuria de a urca pe un podium de premiere si sa fiti precum cele trei medaliate olimpice de aici de langa mine, tineti-va serios de un program de pregatire sportiva care implica seriozitate si o munca asidua”, a mai spus presedintele COSR.

Intrebarile din public au fost nenumarate, copii dorind sa stie „cat dureaza pana devii campioana olimpica”, „cat de mandru este un sportiv care asculta imnul tarii sale”, sau cu ce echipe tin reprezentantii COSR prezenti la intalnire. De asemena, elevii au fost impresionati de cele 23 de medalii cucerite de Laura Badea, dar si de asemanarea dintre Ionela Tirlea si Nadia Comaneci, observata de una dintre elevele de la Scoala Sfanta Treime. 

La final, presedintele COSR si cele trei medaliate olimpice au oferit atat autografe doritorilor, deloc putini, cat si mingi de volei, fotbal, handbal, baschet si rugby reprezentilor celor doua scoli, pentru a le folosi in scop didactic.

Organizatia Natiunile Unite (ONU) si statele sale membre, cu sprijinul comunitatii internationale, au decis anul trecut ca pe data 6 aprilie sa fie sarbatorita oficial, Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace.

Comitetul International Olimpic (CIO), in calitatea sa de Observator Permanent la Natiunile Unite, a sustinut initiativa intrucat aceasta zi evidentiaza rolul si contributia organizatiilor sportive in programele de schimbare sociala si dezvoltare umana. De altfel, conceptul de a plasa sportul in serviciul dezvoltarii armonioase a umanitatii se afla in centrul misiunii CIO. 

Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace, care s-a dorit a deveni o completare la Ziua Olimpica (evenimentul emblematic sarbatorit pe 23 Iunie care celebreaza valorile olimpice de prietenie, excelenta si respect unde milioane de oameni din intreaga lume sunt indemnati sa practice sportul), a fost celebrata pentru prima data in istorie pe 6 aprilie 2014.