You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Decoratia Regala Nihil Sine Deo, conferita COSR

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a conferit Decoratia Regala Nihil Sine Deo Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, iar Principesa Margareta i-a inmanat pretioasa distinctie presedintelui COSR Alin Petrache. La evenimentul care a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucuresti au mai participat membrii Comitetului Executiv al COSR, Principele Radu, Principele Nicolae si alti reprezentanti ai Casei Regale.

Ceremonia a inceput cu citirea mesajului Regelui Mihai I al Romaniei: “La un secol de la fondare si la noua decenii de la prima participare a Romaniei la Jocurile Olimpice, pentru a onora cele 302 de medalii olimpice din palmaresul Romaniei si pentru a cinsti munca neobosita a sportivilor si antrenorilor romani de peste timpuri. Pentru a incuraja continuarea traditiei romanesti de excelenta in sport atat in disciplinele traditionale cat si in cele moderne. Pentru a rasplati meritele celor care cu sacrificii personale au pus pentru totdeauna reusitele Romaniei pe harta lumii. Noi conferim Decoratia Regala Nihil Sine Deo”.

Potrivit protocolului Casei Regale, in Sala Regilor, dupa ce a fost citit mesajul Regelui Mihai I, Principesa Margareta i-a inmanat decoratia presedintelui COSR. A urmat o scurta receptie in cadrul careia Principesei Margareta si celorlati reprezentanti ai Case Regale prezenti le-au fost prezentati membrii CE al COSR, de catre presedintele COSR, dupa care a fost inchinata o cupa de sampanie.

“Anul infiintarii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a coincis cu izbucnirea primului razboi mondial”, a spus in cuvantul sau Principele Radu. “Apoi sportivii romani au trecut prin inca un razboi mondial dupa care au urmat 40 de ani de razboi rece. A fost o perioada grea pentru sportul romanesc, dar miscarea olimpica din Romania a reusit sa obtina rezultate remarcabile. Suntem mandri ca in secolul trecut de la infiintarea Comitetului Olimpic Roman, sase generatii ale familiei regale au fost alaturi de miscarea olimpica din Romania ”, a mai spus Principele Radu.

Emotionat, Alin Petrache s-a adresat celor prezenti: “Ma aflu dinaintea voastra astazi, iar acesta este un privilegiu pe care va asigur ca il valorizez corect si care ma onoreaza cum putine lucruri au facut-o pana acum. In calitate de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, primesc o decoratie istorica, atat prin vechimea sa, cat mai ales prin implicatia ei. Decoratia regala “Nihil Sine Deo” este o elitista confirmare a aportului olimpismului romanesc in evolutia si statutul tarii noastre. Este o recunoastere de cel mai inalt nivel a rolului pe care performanta in  diverse discipline o joaca in cladirea unui prezent mandru si a unui viitor promitator”.

“Comitetul Olimpic si Sportiv Roman are drept misiune reprezentarea internationala a sporturilor romanesti olimpice si nu numai, atat in tara, cat si in strainatate. Sublinierea meritelor internationale de catre cei care semnifica insasi istoria poporului pe care sportivii nostri il reprezinta pe cele mai inalte podiumuri,  comporta in aceeasi masura mandrie si obligatie”.

“In calitate de purtatori ai acestei decoratii, vom fi de acum incolo cu atat mai determinati sa ne demonstram valoarea. Avand alaturi de noi Casa Regala a Romaniei, vom fi de acum incolo cu atat mai concentrati pe drumul spre victorie. Binecuvantati fiind cu dovada prezentei divinului, in toate manifestarile sale, ca sprijin al olimpismului romanesc, vom fi cu atat mai dedicati. Multumim Casei Regale pentru onoarea facuta si pentru viitorul pe care de acum incolo il vom construi impreuna”, a incheiat presedintele COSR.

Decoratia Regala "Nihil Sine Deo" a fost creata de Carol I, fondatorul Casei Regale si al statului roman modern, aceasta fiind un simbol al trainiciei, continuitatii, traditiei si legitimitatii istorice a Casei Regale a Romaniei.

Decoratia poate fi acordata personalitatilor marcante din domeniul social, stiintific, educational, cultural, spiritual, economic, politic si militar care au ajuns la un respectabil numar de ani in profesie sau au realizat o performanta de inalt nivel, au avut o initiativa iesita din comun, au dat dovada de generozitate si spirit de raspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a imbogati prezentul romanesc. De asemenea, decoratia se poate acorda unor institutii sau organizatii, daca activitatea lor este in mod unitar circumscrisa criteriilor mentionate.

Posesorii decoratiei regale "Nihil Sine Deo" sarbatoresc ziua Decoratiei in fiecare an la 20 aprilie, ziua de nastere a Regelui Carol I (1839) si ziua in care a fost ales Domnitor al Principatelor Romane Unite (1866).

Galerie foto