La Muzeul Olimpic din Lausanne, Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), a lansat oficial Agenda Olimpica 2020 in cadrul unei mese rotunde la care au paticipat 11 personalitati ale sportului mondial, fosti si actuali sportivi medaliati olimpic, componenti ai structurilor olimpice internationale sau cu o activitate remarcabila in cadrul Miscarii Olimpice. Documentul cuprinde 40 de propuneri care constituie un ghid strategic pentru viitorul Miscarii Olimpice, propuneri care urmeaza a fi discutate si votate de catre toti membrii CIO care vor fi prezenti la cea de a 127-a Sesiune CIO programata pe 8 si 9 decembrie 2015, la Monaco.
Presedintele Bach a numit cele 20+20 propuneri „punctul culminant al unui an de dezbateri deschise, transparente, pe scara larga, discutii, care au inceput deja de la jumatatea anului 2013”.
„Cele 40 de propuneri sunt ca piesele unui puzzle”, a mai spus Bach. „Cand le asezi pe toate impreuna rezulta o imagine care arata ca CIO protejeaza unicitatea Jocurilor Olimpice si consolidarea sportului in societate”.
Thomas Bach a prezentat recomandarile sale mai intai in cadrul unei mese rotunde la care au participat sportivi de top, medaliati olimpici, dintre care multi au contribuit activ la procesul de intocmire a Agendei Olimpice 2020.
Cateva dintre punctele cheie ale recomandarilor cuprinse in Agenda Olimpica 2020:
- Recomandarea 1 – se refera la modificari aduse procesului de depunere a candidaturilor. Se doreste o noua filozofie in aceast domeniu, porivit careia orasele potential candidate sunt invitate sa prezinte un proiect pe termen lung care sa se potriveasca cu nevoile lor sportive, economice, sociale si de mediu. Procedura va consta intr-o prima faza invitationala in cadrul careia oraselor interesate de gazduirea competitiilor olimpice li se va recomanda sa ia in considerare mostenirea si durabilitatea in timp a tuturor noilor constructii si infrastructuri (care se impune a fi modernizate, extinse sau construite de la zero in vederea gazduirii la cote optime a competitiilor olimpice ) care vor putea fi folosite de comunitate in viitor. Se va putea lua in considerare organizarea evenimentelor si intrecerilor sportive in afara orasului gazda si chiar (in cazul exceptionale) a tarii gazda, cu conditia respectarii integritatii Satului Olimpic.
- Recomandarea 3 – se refera la reducerea costurilor privind depunderea candidaturii. Se preconizeaza scaderea numarului de prezentari obligatorii si asigurarea unui aport financiar semnificativ din partea CIO. In acelasi timp se pune accent pe faptul ca sustenabilitatea unei candidaturi trebuie luata in considerare chiar de la inceput.
- Recomandarea 10 – se refera la introducerea unui sport-eveniment in programul competitional olimpic. Se vor crea limite de acreditare pentru sportivi, antrenori si alti componenti ai staffului loturilor olimpice nationale astfel incat Jocurile sa nu creasca exagerat. Se va permite ca in programul olimpic sa existe mai mult de 28 de sporturi, dar se va avea in vedere respectarea unor limite numerice impuse.
- Recomandarea 14 – se referta la consolidarea celui de-al 6-lea Principiu Fundamental al Olimpismului. CIO doreste sa includa in Charta Olimpica, in cadrul acestui Principiu al 6-lea, non-discriminarea in ceea ce priveste orientarea sexuala.
- Recomandarea 19 - se refera la lansarea unul Canal Olimpic TV. Acest Canal TV ar trebuie sa functioneze si in afara perioadei Jocurilor Olimpice, 365 de zile pe an, ca o platforma dedicata sporturilor si sportivilor. Canalul Olimpic TV ar trebui sa fie in totalitate conectat la tanara generatie, in pas cu ultimele noutati din era digitala. Acest Canal este gandit a fi o platforma valabila in intraga lume cu ajutorul careia valorile olimpice sa fie raspandite in egala masura cu cele mai importante mesaje transmise prin proiectele culturale si umanitare ale CIO. De asemenea, orasele care aspira la gazduirea intrecerilor olimpice ar putea fi prezentate pe acest Canal in cursul perioadei de depunere a candidaturii.
Un accent important se pune pe adaptarea si continua consolidare a principiilor de buna guvernare si etica in functie de schimbarile care intervin continuu. Se doreste sa se respecte Principiile de Baza Universale de Buna Guvernare (Recomandarea 27) si transparenta cheltuielilor (Recomandarea 29), astfel incat sa fie conforme cu situatiile financiare CIO, dar oricand pregatite pentru a fi verificate in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), chiar si atunci cand nu sunt obligatorii din punct de vedere legal. Pentru consolidarea independentei Comisiei de Etica a CIO (Recomandarea 30) se doreste ca membrii si conducerea Comisiei sa fie alesi de Adunarea CIO. Potrivit Recomandarii 31, CIO va crea un post de „Ofiter de conformitate” .
Sportivii raman in centrul atentiei tuturor celor 40 de propuneri, prin faptul ca intreaga filosofie CIO se bazeaza pe protejarea sportivilor pentru a fi „curati”, departe de doping. Importanta centrala a „experientei sportivilor” va constitui un criteriu de evaluare fara compromisuri cu privire la prezenta in competitii precum si comportamentul in Satului Olimpic.
„Pe parcursul anului trecut multi m-au intrebat de ce exista dorinta de a face schimbari. La urma urmei, spun ei, Jocurile Olimpice, CIO, si Miscarea Olimpica s-au bucurat de multe succese si se afla intr-o pozitie foarte buna”, a spus presedintele Bach. „Raspunsul meu este ca acum suntem in ipostaza de a schimba directia noi insine, inainte sa ajungem in situatia de a ne lasa prada schimbarii. Trebuie sa creem un ghid marcat de Agenda Olimpica 2020. Avem aceasta posibilitate si trebuie sa profitam de moment – acum este momentul pentru schimbare”.
Nu exista nici propunere de schimbare a limitei de varsta pentru cei 70 de membri CIO. Potrivit Recomandarii 37, intr-un numar limitat de cazuri (cinci), poate fi facuta o singura prelungire a mandatului unui membru al biroului pentru maximum patru ani. Nu exista o propunere de a permite membrilor CIO sa viziteze in mod individual orasele candidate, dar exista o propunere care vizeaza obtinerea mai multor informatii si discutii aprofundate cu privire la punctele forte, punctele slabe, riscurile si oportunitătile oraselor candidate (Recomandarea 2).
Cele 40 de recomandari au fost finalizate de catre Comitetul Executiv al CIO in octombrie, pe baza prezentarilor primite de la conducerile celor 14 Grupuri de lucru desemnate sa „slefuiasca” propunerile, la inceputul anului 2014. In plus fata de membrii Miscarii Olimpice, inclusiv Comitete Olimpice Nationale, Federatiile Internationale, sponsori de TOP si sportivi, Grupurile de lucru au avut in componenta experti din partea societatii civile, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite, Google / YouTube, Transparency International, Fundatia Clinton, Victoria & Albert Museum, si Banca Mondiala.
Interesul puternic pentru intreaga Miscare Olimpica a fost aratat in Agenda Olimpica 2020. Discutiile din cadrul celei de a 126-a Sesiuni CIO, care a avut loc la Sochi, de exemplu, au cuprins un total de 211 interventii ale membrilor CIO. Propunerile au fost deasemnea dezbatute de catre Comisiile CIO la doua Summit-uri Olimpice, care au adus impreuna presedintii celor mai importante parti interesate si ale Miscarii Olimpice.
Procesul inclusiv si transparent de alcatuirea a Agendei Olimpice 2020 a fost initiat de presedintele Bach, in urma cu mai bine de un an. Apelul lansat de Bach pentru a obtine contributii s-a materializat in peste 40.000 de observatii si a produs 1.200 de idei concrete.
Sportivii care au participat la masa rotunda gazduita de Muzeul Sportului din Lausanne unde a fost lansata Agenda Olimpica 2020:
- Claudia Bokel (Germania) - medaliata cu argint olimpic la scrima; membru CIO; seful Comisiei Sportivilor CIO;
- Vincent Defrasne (Franta) - medaliat cu aur olimpic si de doua ori medaliat cu bronz la biatlon; „Sportiv model” la Jocurile Olimpice pentru Tineret (JOT
- Susana Feitor (Portugalia) - participanta la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice la mars; membru in Comisia Sportivilor a CIO si instructor in programul CIO „Career Outreach”, pentru crearea de oportunitati de alegere a carierei viitoare pentru sportiv;
- Jessica Fox (Australia) - medaliata cu argint olimpic si medaliata cu aur la JOT la canoe - Tanar Ambasador la JOT;
- Jade Jones (Marea Britanie) - medaliata cu aur la JO si JOT, la taekwondo;
- Stéphane Lambiel (Elvetia) - medaliat cu argint olimpic la patinaj artistic – „Sportiv model” la JOT;
- Marsha Marescia (Africa de Sud) – jucatoare de hochei, de trei ori participanta la JO;
- Kaveh Mehrabi (Iran) – jucator de badminton – participant la JO de la Beijing 2008 – membru in Comitetul Sportivilor din cadrul WADA;
- Koji Murofushi (Japonia) – medaliat cu aur si cu argint olimpic la aruncarea ciocanului, director sportiv la JO Tokyo 2020;
- Maria Höfl-Riesch (Germania) - de trei ori medaliata cu aur olimpic si medaliata cu argint la schi;
- Jean-Michel Saive (Belgia) – jucator de tenis de masa – de sapte ori participant la JO, seful Comisiei Sportivilor a EOC ;