You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Onoruri militare la mormantul primului roman membru in CIO

Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Octavian Morariu, membru in Comitetul International Olimpic (CIO) pentru Romania, Gabriela Szabo, ministrul Tineretului si Sportului,  membrii Comitetului Executiv al COSR, excelenta sa Agustín Gutiérrez Canet,  ambasadorul Mexicului in Romania, doamna Catherine Suard, prim Consilier al Ambasadei Republicii Franceze in Romania, si reprezentati ai autoritatilor locale au omagiat la Mogosoaia memoria principelui George Gh. Bibescu, primul roman membru CIO, si a fiului acestuia, George Valentin Bibescu, cofondator al Comitetului Olimpic Roman si presedinte al acestui for in perioada 1920 – 1923.

Alin Petrache, presedintele COSR: „Avem nevoie de radacini, iar acestea sunt mereu legatura noastra cu inaintasii, cu istoria, cu modelele din care ne-am inspirat sau catre care tindem. Sportul romanesc are vechime si prestanta. Aceasta datorita unor oameni care au crezut in el, au investit in el, facandu-si din excelenta si performanta un scop. Meritele lor, recunoscute sau nu in trecutul nostru, trebuie punctate de noi, cei care am avut onoarea de a le primi mostenirea”.

„Ne aflam astazi aici la Mogosoaia, la mormantul principelui George Gh. Bibescu, primul roman membru al Comitetului International Olimpic si al fiului sau, George Valentin Bibescu, cofondator al Comitetului Olimpic Roman si presedinte al acestui for. Am ales sa le prezentam un omagiu celor impreuna cu care a inceput totul si carora le datoram un pas esential in istoria excelentei sportive a tarii noastre.  Pasiunea acestor oameni s-a tradus atat intr-o reprezentare internationala onoranta, cat si in construirea unor forme de organizare proprii, care au facilitat drumul olimpismul romanesc pana astazi. Pentru ei trebuie sa ne dorim mereu mai mult, lor le dedicam fiecare victorie, pentru ca au avut un vis frumos despre o Romanie Olimpica”, a adaugat Alin Petrache.

Octavian Morariu, membru CIO pentru Romania: ''Printul George Bibescu a fost, dincolo de personalitatea culturala si militara, o mare personalitate sportiva. Nu numai ca a fost unul dintre primii membri ai Comitetului International Olimpic, cofondator al COR, dar a stiut sa transmita mai departe valorile sportului. Valorile sunt universale: de excelenta, de respect, de solidaritate, de combativitate si fair-play, valori umane care azi au o greutate si mai mare ca in trecut. Comemorandu-l pe printul Bibescu, refacem, sau intarim mai mult solidaritatea intre noi, respectul si chiar dragostea dintre noi, valori pe care nu trebuie sa le uitam niciodata''.

Galerie foto