You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Flacara JOT Nanjing 2014 a fost aprinsa

Componentii Echipei Olimpice a Romaniei au asistat, alaturi de alti peste 3500 de tineri sportivi din 204 tari, la grandioasa ceremonie de deschidere a JOT  Nanjing 2014.

Stadionul Olimpic din Nanjing a gazduit impresionanta festivitate de deschidere a celei de a doua editii de vara a Jocurilor Olimpice de Tineret, in prezenta  presedintelui  Republicii Chineze Xi Jin Ping, a lui Thomas Bach, presedintele Comitetului International  Olimpic (CIO) si altor personalitatii din intreaga lume.  

Aproape 60 000 de spectatori au urmarit din tribune un spectacol grandios, conceput ca o metafora intre prezent si trecut, care a imbinat armonios descoperirile stiintifice, cultura, arta si traditii comerciale chineze. Cele patru teme ale show-ului au fost astronomia, "vedeta" fiind sfera armilara (formata din mai multe inele concentrice metalice care reprezinta traiectoriile principalelor corpuri ceresti  raportate la Pamant), inventata in urma cu 1900 de ani de astronomul Zhang Heng, portelanul - descoperit in urma cu 3000 de ani in timpul dinastiei Shang, drumul matasii pe uscat si pe mare. In spatiul amenajat special din mijlocul stadionului s-au perindat peste 4000 de artisti, care au purtat 4 800 de costume de 58 de tipuri, si s-au antrenat mai bine de sase luni.

Ultimul purtator al tortei a fost Ruolin Chen, prima sportiva din China care, la sarituri in apa de la platforma, a cucerit toate medaliile de aur posibile, la Jocuri Olimpice, Campionate Monduiale si Cupe Mondiale. Ea a aprins flacara olimpica prin declansarea  unui foc de artificii pornit de la sfera armilara.

La aceasta editie a JOT, organizatorii au decis o mica abatere de la ritualul olimpic. Pe stadion au defilat doar purtatorii de drapele ai fiecarei tari participante, nu si restul componentilor delegatiei, Adina Diaconu fiind purtatorul de drapel al Romaniei. Hotararea s-a dovedit inspirata, in conditiile in care, cu o ora inainte de inceputul ceremoniei de deschidere, s-a lasat ceata si a inceput sa ploua tare.

 

Galerie foto