You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Olimpismul romanesc implineste 100 de ani

Miscarea olimpica din Romania sarbatoreste in 2014, 100 de ani de la infiintarea Comitetului Olimpic Roman (COR), luna lui Martisor fiind speciala. Potrivit istoricilor, la cererea lui George Plagino, membru al Comitetului International Olimpic (CIO) din partea Romaniei (in perioada 1908-1948), pe 27 martie 1914,  data la care se considera ca a luat nastere COR,  au fost  desemnati primii delegati ai Romaniei la Congresul International CIO din iunie 1914, de la Paris.

Cei dintai membri ai COR au fost George V. Bibescu, dr. Ion Costinescu, Ion N. Camarasescu, prof. G Murgoci, C. Tzigara-Samurcas, Carol Davila-Pia, Dinu Cesianu, Grigore Caracostea, ing. C. Iliescu – Branceni, Ion Nicolaescu, George Iconomu si George Plagino.

In cei 100 de ani de istorie sub semnul celor cinci cercuri olimpice, sportivii romani au cucerit 302 medalii dintre care 88 de aur, 94 de argint si 119 de bronz au fost obtinute la Jocurile Olimpice de vara, de la prima editie care a avut loc la Paris, in 1924, pana la editia de la Londra, din 2012, si una de bronz care a fost obtinuta la Jocurile Olimpice de iarna de la Grenoble, din 1968, la bob doua persoane.

In 2004 , anul in care pe 23 aprilie Comitetul Olimpic Roman (COR) a devenit Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), olimpismul romanesc a sarbatorit 90 de ani de existenta, printre invitatii de marca prezenti la aniversare numarandu-se Jacques Rogge, presedintele CIO de la acea vreme.

Centenarul miscarii olimpice din Romania va fi aniversat in acest an, in luna septembrie.

Galerie foto