You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Thomas Bach, noul presedinte al CIO

In ultima zi a celei de a 125-a Sesiuni a Comitetului International Olimpic (CIO), de la Buenos Aires (Argentina), Thomas Bach, presedintele Comitetului Olimpic German, a fost ales cel de-al noualea presedinte al CIO.

In primul tur de scrutin Thomas Bach a acumulat 43 de voturi, detasandu-se ca favorit in fata contracandidatilor sai care si-au impartit restul de voturi astfel: Richard Carrion (Porto Rico) - 23, Sergey Bubka (Ucraina) - 8, Denis Oswald (Suedia) - 7, iar  Ser Miang Ng (Singapore) si Ching-kuo Wu (Taipei China), cate 6. Ultimii doi au intrat la baraj, iar Ser Miang Ng, cu 56 de voturi,  l-a devansat pe Ching-kuo Wu (36) si a mers in turul al doilea.

In runda decisiva Thomas Bach a acumulat 49 de voturi, fiind urmat de Richard Carrión - 29, Ser Miang Ng - 6, Sergey Bubka  - 4, si Denis Oswald - 5.

„Va multumesc tuturor foarte mult”, a declarat Thomas Bach, imediat dupa ce a fost ales. „Fie ca in aceasta mare orchestra universala, formata din membri ai CIO, sa domneasca armonia pentru a oferi un viitor luminos miscarii olimpice, sub conducerea CIO”.

Mandatul lui Thomas Bach este de opt ani si se mai poate prelungi cu inca patru ani. Jaques Rogge, cel de la care Thomas Bach a preluat presedintia CIO, a stat in fruntea miscarii olimpice timp de 12 ani.

Tokio, gazda Jocurior Olimpice din 2020

In cadrul aceleiasi reuniuni olimpice de la Buenos Aires, Tokio a castigat batalia pentru organizarea celei de a XXXII-a editii de vara a Jocurilor Olimpice, marile invinse fiind metropolele Istanbul (Turcia) si Madrid (Spania). Capitala nipona s-a desprins in favorita dupa prima runda unde a acumulat 42 de voturi in timp ce Istanbul si Madrid au fost la egalitate cu cate 26 de voturi. La “baraj” orasul turc a acumulat 49 de voturi, iar capitalei Spaniei a iesit din competitie cu 45 de voturi. In runda decisiva Tokio a castigat detasat, cu 60 de voturi, fata de cele 36 ale orasului Istanbul.

Luptele raman printre sporturile olimpice

O alta decizie importanta luata la Buenos Aires de membrii CIO a fost aceea de a reintroduce luptele in programul olimpic, dupa ce Comitetul Executiv al CIO  decisese, pe 12 februarie 2013, sa propuna scoaterea acestui sport din randul sporturilor olimpice de baza, incepand cu editia din 2020 a Jocurilor Olimpice de vara.   

La Buenos Aires, CIO a decis cu 49 de voturi in favoarea luptelor, sport care se afla in programul olimpic de la prima editie a JO. Potrivit acestei decizii luptele vor fi prezente la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo si la cele din 2024, iar celalte doua sporturi aflate in lupta pentru intrarea in programul olimpic softball/baseball si squash, care au primit 24, respectiv 22 de voturi, vor trebui sa mai astepte.

Galerie foto