You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Stefania Dobre, portdrapelul Romaniei la deschiderea FOTE Utrecht 2013

Cea de-a XII –a editie de vara a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) Utrecht 2013 a inceput oficial, regele Willem-Alexander al Olandei fiind cel care a dat startul competitiei.

Festivitatea de deschidere, care a avut loc pe Galgenwaard Stadium, stadionul echipei locale de fotbal FC Utrecht, a fost simpla. Dupa cateva scurte recitaluri muzicale sustinute de interpreti cunoscuti din Olanda, cei 2300 de sportivi participanti la competitie, din 49 de tari, si-au facut aparitia pentru traditionala defilare. In uralele spectatorilor care au umplut pana la refuz tribunele (practic cu cateva ore inainte de inceperea show-ului biletele fusesera epuizate), potrivit traditiei, primii au intrat in arena sportivii din Grecia, tara unde s-au nascut Jocurile Olimpice, fiind urmati de performerii din celelalte delegatii in ordine alfabetica. Plutonul a fost incheiat de reprezentantii tarii gazda.  

Drapelul Romaniei a fost purtat de judoka Stefania Adelina Dobre, cea mai titrata componenta a Echipei Romaniei, dubla campioana europeana la categoria 57 kg, in 2013 si 2012, medaliata cu broz la Campionatele Mondiale din 2011, argint la editia trecuta a FOTE. Palmaresul o nominalizeaza pe Stefania Adelina Dobre drept una dintre favoritele la medalie ale delegatiei noastre.

Au urmat speech-urile presedintelui Comitetului International Olimpic (CIO) Jacques Rogge, al presedintelul Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) Patrick Hickey si al Regelui Olandei.

 Flacara Olimpica a FOTE Utecht 2013 a fost aprinsa de Max Geesink, nepotul lui Anton Geesink, o legenda a judo-ului olandez, campion olimpic in 1964 la Tokyo si dublu campion mondial. Pe stadion torta a fost purtata de Leontien van Moorsel, fosta ciclista, si Esther Vergeer, o jucatoare de tenis in scaun cu rotile retrasa din activitatea competitionala dupa ce a castigat nu mai putin de 42 de turnee Grand Slam, sapte titluri paralimpice, iar timp de 22 de ani a fost neinvinsa in Olanda.

Chiar daca la finalul ceremoniei a lipsit traditionalul foc de artificii, sportivii au revenit in campusuri emotionati si motivati pentru intrecerile care incep azi.

Inedit a fost ca adunarea si aranjarea sportivilor pentru defilare au avut loc in Satul Olimpic II, chiar pe terenul din fata cladirilor unde este cazata delegatia noastra. Astfel, steagul Romaniei si cel al Echipei Romaniei au fluturat doar la cativa zeci de metri de locul intalnirii celor 2300 de participanti.

Pregatirile pentru defilare au alungat timp de ore bune emotiile reprezentantilor nostri pentru intrecerile care incep astazi, romanii bucurandu-se de ragaz pentru a face poze, schimba insigne si lega noi prietenii.

Galerie foto