You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva FOTE

Emil Imre a cucerit primul aur din istoria participarii Romaniei la FOTE

Patinatorul roman Emil Imre a continuat sa scrie istorie la Festivalul Olimpic al Tineretului Europen de la Brasov. A cucerit medalia de aur la short-track 1000 m, dupa ce cu o zi inainte obtinuse argintul, pe distanta de 500 m.

In aplauzele a peste 400 de romani, care au venit sa-l felicite si sa-i fie alaturi, Emil Imre a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului. Pretioasa medalie de aur, prima din istoria participarilor Romaniei la cele 11 editii ale FOTE, i-a fost oferita de Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR) si Nadia Comaneci, cea care a revolutionat gimnastica obtinand prima nota de 10 din istoria acestui sport, iar imnul Romaniei a rasunat in premira in Medal Platza din Poiana Brasov.

"A fost o mare cinste pentru mine sa primesc mult dorita medalie de aur chiar de presedintele Comitetului Olimpic si de la Nadia Comaneci, care este un simbol al sportului romanesc", a spus emotionat Emil Imre la finalul festivitatii de premiere. "Am avut emotii mai mari decat in timpul concursului. Totul a fost ca un vis minunat si abia acum, cu medalia de aur la gat, realizez ca, din fericire, totul este real. De pe prima treapta a podiumului, Olimpiada de iarna de la Sochi, din 2014, se vede si mai aproape".

Printre primii care l-au felicitat si incurajat pe Emil Imre s-a aflat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. "Este un sportiv de exceptie care acum, la Festivalul olimpic de la Brasov, a pus prima caramida din esafodajul carierei sale. Este un start excelent si avem toate motivele sa credem ca vor urma si alte rezultate de rasunet. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman il va sustine si ii va oferi toate conditiile sa ajunga un mare campion".

Emil Imre a facut un concurs excelent in proba de short - track 1000 m care, dupa cum ne-a marturisit la final, nu se numara printre favoritele sale. A castigat spectaculos seria 1, a fost primul in sferturile de finala, al doilea in semifinala si s-a impus intr-o maniera entuziasmanta in ultimul act. In finala, doi adversari s-au prabusit pe gheata, iar Emil Imre a trecut linia de sosire cu cativa centimetri inaintea singurului finalist cu care mai concura pentru titlu. "Stiam ca am medalia de argint asigurata, dar m-am luptat din rasputeri pentru cea de aur", a marturisit patinatorul nostru.

"Emil a intrat in concurs cu multa increderea incredere in fortele proprii dupa evolutia foarte buna si medalia de argint cucerita cu o zi inainte", a povestit Maria Bogyo, antrenoarea lui Imre. "La 1000 m, am inceput sa ne gandim la o medalie, chiar de aur, dupa ce a castigat seria in care a concurat, care putea fi comparata cu o finala. Spre bucuria noastra, a tuturor, dupa ce cu o zi inainte, la 500 m, pierduse aurul pentru cativa centimetri, in finala de la 1000 m l-a castigat depasindu-si adversarul cu cativa centimetri. Aceasta este frumuseatea sportului".

Galerie foto