You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Sportivii de performanta, sanse in plus pentru gasirea unui loc de munca

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) si Adecco Romania sunt tot mai implicati in programul “Reconversie profesionala pentru sportivi” care le ofera sportivilor de performanta care se retrag din activitatea competitionala o sansa in plus pentru gasirea unui loc de munca.

In cadrul unei mese rotunde, Octavian Morariu, presedintele COSR, Florin Godean, Country Manager Adecco, si coordonatorul programului Gabriela Szabo, vicepreşedinte al Federației Române de Atletism, au explicat care sunt avantajele de care beneficiaza, gratie acestui proiect, fostii sportivi de performanta si dar pasii pe care acestia ar trebui sa-i urmeze pentru a-si gasi o meserie pe masura competentelor si aptidudinilor extra-sportive. In linii mari, dupa ce COSR ii identifica pe sportivii care doresc sa fie inclusi in program, Adecco ii preia si contacteaza cele 270 de companii dispuse sa angajeze fosti sportivi de performanta. Urmeaza apoi o serie de teste de evaluare, la capatul carora se fac demersurile pentru gasirea jobului potrivit.

„De regula, majoritatea sportivilor de performanta isi dedica cea mai mare parte a timpului sportului, in defavoarea activitatilor educationale, si nu-i nicio rusine. Ei  ofera societatii altceva decat semenii lor”, a spus Octavian Morariu. „La randul nostru, prin programul de reconversie profesionala, le oferim fostilor sportivi de performanta posibilitatea de a alege ce meserie li s-ar potrivi mai bine, in functie, evident, de gradul fiecaruia de pregatire profesionala la momentul retragerii. Noi nu putem si nu dorim sa obligam pe nimeni, dar oferim tuturor sansa de a alege. Foarte important este ca sportivii de performanta sa constientizeze ca in viata, la fel ca in sport, se porneste de la zero. Asa cum in sport se porneste de la diviziile inferioare si cu multa munca si sacrificii se ajunge pe podium, sau in Liga Campionilor, asa in activitatea profesionala trebuie pornit de jos si depuse eforturi pentru a urca in ierarhie, chiar daca este vorba de reprezentanti de frunte ai sportului romanesc ”.

„Majoritatea performerilor, si nu ma refer aici doar la medaliatii olimpici, mondiali sau europeni, ci la toti sportivii legitimati, se intreaba ce se va intampla cu ei in momentul in care isi vor incheia activitatea sportiva. Programul de reconversie incearca sa ofere solutii, astfel incat trecerea de la viata sportiva la cea privata sa nu fie brusca”, a explicat Gabriela Szabo.”Pentru ca una dintre problemele cu care ne-am confruntat a fost lipsa de informare, am trimis acest proiect la toate forurile noastre sportive, federatii si cluburi, pentru a fi siguri ca performerii vor fi informati despre facilitatile de care pot beneficia”.

„In cadrul acestui program, Adecco are misiunea de a descoperi competentele pe care sportivii le au sau care pot fi dezvoltate, sa identifice  oportunitatile pentru ei pe piata fortei de munca si sa-i ajute pe doritori sa-si gaseasca locul de munca potrivit”, a spus Florin Godean, Country Manager Adecco. „Avem deja reteaua de consultanti care se ocupa de consilierea sportivilor, dar si un plan de cariera. In cadrul unor intalniri de grup candidatilor li se explica cum functioneaza piata fortei de munca, iar in intalniri individuale candidatii sunt consiliati cum sa-si contruiasca un CV corect, o scrisoare de intentie, cum sa se prezinte la interviuri si multe altele ”.

Galerie foto