You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva Jocuri Olimpice

Carol Novak, primul campion paralimpic roman

Carol Eduard Novak, in varsta de 36 de ani, a devenit primul roman din istorie care a cucerit un titlu la Jocurile Paralimpice.

La editia din acest an a Jocurilor Paralimpice care se desfasoara in perioada 29 august – 9 septembrie la Londra, Novak a castigat medalia de aur la ciclism, in proba de urmarire individuala. La numai cateva zile, rutierul nostru si-a adjudecat si medalia de argint in proba de contratimp individual pe sosea, reeditand performanta de acum patru ani de la Beijing.

Pe pista velodromului Brands Hatch, in finala probei de urmarire Carol Novak l-a invins pe cehul Jiri Jezek,  fostul sau coechipier de la Tuşnad Cycling Team, echipa pentru care ambii au concurat in editia din 2010 a Turului Romaniei, iar pe locul al treilea s-a clasat britanicul Jody Cundy. Interesant este ca Novak, de trei ori medaliat cu aur  la Mondialele Paralimpice, a doborat si un record mondial paralimpic, dar in calificari, nu in lupta pentru medalii.

In proba de contratimp pe şosea, unde la Londra, ca si la Beijing, a castigat medalia de argint, Carol Eduard Novak, dublu campion mondial la aceasta disciplina, a fost intrecut de cehul Jiri Jezek, dar l-a devansat pe compatriotul acestuia Jiri Bouska.

In  proba de fond pe sosea, castigata de ucrainianul Yegor Dementyev, Eduard Novak s-a clasat pe pozitia a opta.

Originar din Miercurea Ciuc, Novak si-a inceput cariera sportiva la patinaj viteza unde, ca junior, a fost multiplu medaliat si recordman national si a ocupat locuri fruntase  la competitii internationale de top. La doar 20 de ani, insa, el a suferit un accident de masina in urma caruia si-a pierdut partea inferioara a piciorului drept, dar nu a abandonat performanta si s-a apucat de ciclism, sport pe care l-a practicat initial pentru a se antrena la patinaj viteza.

Galerie foto