You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva Jocuri Olimpice

Catalina Ponor, medalie de argint la sol

La 24 de ani, gimnasta Catalina Ponor a urcat pe cea de-a doua treapta a podiumului in finala olimpica de la sol, dupa un exercitiu executat aproape perfect, aplaudat la scena deschisa de miile de spectatori prezenti in tribune.
In “visteria” Romaniei de la Londra se afla acum noua medalii: doua de aur - Sandra Izbasa (sarituri)si Alin Moldoveanu (tir), cinci de argint: Ponor, echipa masculina de sabie, Corina Caprioriu si Alina Dumitru, la judo, Roxana Cocos (haltere) si doua de bronz - Razvan Martin (haltere) si echipa feminina de gimnastica.

Pentru Catalina Ponor  ziua  nu a inceput tocmai fast. In finala de la barna romanca a prezentat un exercitiu valoros, din 6,600, dar, din pacate, s-a dezechilibrat la finalul unei linii acrobatice si a primit doar 15,066. Cu toate acestea, pentru cateva secunde, dupa ce si-a incheiat evolutia si ultima finalista, americanca Alexandra Raisman, Catalina Ponor a avut cel de-al treilea punctaj din ultimul act de la barna si era pe treapta a treia a podiumului. Staff-ul american a facut insa contestatie, iar arbitrii au reanalizat punctajul lui Raisman. Dupa reclamatie, gradul de dificultate al exercitiului prezentat de americanca a fost ridicat de la 6,200, cum se apreciase initial, la 6,300, iar Raisman a egalat-o pe Catalinei Ponor – 15,066. In astfel de cazuri, criteriul de departajare este nota de la executie, iar Raisman a avut  8.766, fata de 8.466 cat a primit Catalina Ponor, si americanca a fost cea careia i-a revenit medalia de bronz.

Larisa Iordache, ajunsa in finala dupa ce Diana Bulimar i-a cedat locul pentru ca a considerat ca avea mai multe sanse la medalii, a cazut si a incheiat finala doar pe locul 6.

Dupa dezamagirea de la barna, Catalina Ponor s-a mobilizat exemplar pentru finala de la sol. A intrat hotarata sa castige si a evoluat impresionant. Pentru excerciul sau, cotat de dificultate 6,200, Catalina Ponor a primit 9.00 pentru executie si punctajul total de 15.200, spre  dezamagirea publicului care a huiduit indelung deciziile arbitrilor. Ponor  se afla  pe pozitia a doua, dupa aceeasi Alexandra Raisman care acumulase un punctaj de 15.600, dar ultima gimnasta din concurs, colega sa Sandra Izbasa, campioana olimpica en-titre la acest aparat, putea rasturna intreaga ierahie. Din pacate Sandra Izbasa a cazut chiar la finalul ultimei diagonale si a ocupat ultimul loc.

Catalina Ponor a obtinut o pretioasa medalie de argint, demonstrand ca si la gimnastica, dupa o lunga pauza competitionala, prin ambitie si o munca uriasa, se pot cuceri trofee stralucitoare in concursul suprem - Jocurile Olimpice.

Galerie foto