You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva Jocuri Olimpice

Bronz pentru echipa feminina de gimnastica a Romaniei si halterofilul Razvan Martin

Cinci medalii se afla acum in visteria de la Londra a delegatiei Romaniei, dupa ce echipa noastra feminina de gimnastica si halterofilul Razvan Martin au obtinut medaliile de bronz. Cele doua trofee se adauga  aurului cucerit de Alin Moldoveanu la tir, in proba de pusca 10 m aer comprimat, si celor doua medalii de argint  adjudecate la judo de Corina Caprioriu, la categoria 57 kg, si  Alina Dumitru, la 48 kg.

Romania a continuat traditia la gimnastica feminina si a urcat pe podiumul olimpic dupa incheierea finalei pe echipe. Gimnastele noastre au fost devansate de reprezentatele Statelor Unite ale Americii, care au cucerit titlul olimpic pentru a doua oara in istorie, dupa JO de la Atlanta din 1996, si de cele ale Rusiei, care au obtinut argintul.

In ciuda faptului ca Larisa Iordache, considerata unul dintre atuurile noastre in competitia de gimnastica, s-a accidentat inca inainte de inceperea competitiei, ea a reusit sa faca fata concursului pe echipe si  sa-si ajute colegele la trei din cele patru aparate (nu a concurat la sarituri).

Emotiile au fost uriase mai ales ca dupa prima rotatie, in care au evoluat la paralele, aparatul cotat de ani buni ca fiind punctul nevralgic al gimnasticii feminine romanesti, reprezentantele noastre ocupau doar locul cinci, dupa americance, rusoaice, chinezoaice si, surpriza, canadience. Aceeasi ordine s-a pastrat si dupa cea de-a doua rotatie, unde  Diana Bulimar, Larisa Iordache si Catalina Ponor au evoluat excelent la barna.

Era jumatatea concursului si gimnastele noastre aveau nevoie de concetrare maxima pentru a recupera din handicap la aparatele care urmau, sol si sarituri. Si stapanirea de sine a experimentatelor Sandra Izbasa si Catalina Ponor,  la care s-a adaugat executia curata si fara ratare a Dianei Bulimar, si-au spus cuvantul. Romania a urcat pe locul al treilea inainte de ultimul aparat, sariturile.

Lucrurile erau aproape clare. Statele Unite ale Americii si Rusia se aflau in lupta directa pentru titlu, cu un avantaj confortabil, de peste cinci puncte, fata de urmatoarele clasate, in timp ce Romania, care acumulase 131,414 puncte, trebuia sa-si apere pozitia a treia, in fata  reprezentantelor Chinei (130.164 puncte) si Canadei (129,605 puncte), aflate periculos de aproape.

La ultima rotatie, marea surpriza s-a produs in tabara echipei Rusiei unde doua dintre cele trei gimnaste, Anastasia Grishina si Kseniia Afanaseva,  au cazut. Ele au iesit din lupta pentru titlul olimpic dar, in ciuda acestor ratari, nu au putut fi ajunse de reprezentantele noastre. Larisa Iordache, Catalina Ponor si Sandra Izbasa au reusit  sa sara fara greseala, iar chinezoaicele, care la randul lor au evoluat la sarituri in ultima rotatie, n-au reusit sa recupereze din handicap, ramanand in afara podiumului.

Razvan Martin a produs o mare surpriza in finala categoriei de 69 kg, spre sfarsitul celei de a patra zile  de competitie olimpica. La numai 22 de ani Rares Martin, vice-campion european in 2012 si 2011, a urcat pe cea de-a treia treapta a podiumului olimpic, dupa ce a acumulat un total de 332 kg la smuls si aruncat. Batalia pentru medalii a fost extraordinara, primul clasat, chinezul Lin Quingfeng acumuland 334 kg, iar medaliatul cu argint, indonezianul Triatno Triatno, 333 kg.

De remarcat este progresul urias pe care l-a realizat Razvan Martin. In urma cu patru ani, la Beijing, la editia precedenta a JO, Martin s-a clasat doar pe locul 19, pentru ca acum sa urce pe podium.

Galerie foto