You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Arhiva Jocuri Olimpice

Jaques Rogge: “Jocurile Olimpice de la Londra au toate elementele pentru succes inainte de a incepe”

La finalul fiecarei editii a Jocurilor Olimpice, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO) trebuie sa incerce sa caracterizeze cele 16 zile de competitie intr-o simpla fraza. Exceptional, magnific, de neuitat sunt doar cateva dintre adjectivele folosite de Jaques Rogge, presedintele CIO, pentru Jocurile la care a participat in calitate de presedinte.

Cum va ramane Londra in amintirea noastra? Editia recordurilor doborate? Foarte probabil. Editia distractiilor? Cu siguranta. Jocurile olimpice cele mai ploioase? Sa tinem pumnii sa nu fie asa.

Indiferent de mult-discutatele capricii ale climei britanice, chiar inainte de a incepe, Jocurile de la Londra au avut toate elementele necesare pentru succes, prin ele insele, nu doar gratie celor doua saptamani de competitie. Totul se datoreaza faptului ca organizatorii au inradacinat puternic conceptul de mostenire, mostenire care le va ramane londonezilor si dupa ce ultimul sportiv va stinge lumina in satul Olimpic si se va indrepta spre casa.

Sebastian Coe, seful Comitetului de Organizare de la Londra, a stiut de la inceput ca are cativa clienti importanti de multumit, si ca aceia nu sunt nici CIO, sau Guvernul, ci populatia orasului si a tarii unde se desfasoara Jocurile. Asa ca s-a concentrat pe o idée cheie: ce lasam in urma.

Si  Londra 2012 se pregateste sa lase in urma o mare afacere pentru cetatenii tarii si orasului gazda. Sebastian Coe si echipa sa au avut in vedere sa inspire o generatie, sa revitalizeze zone de multa vreme aproape in paragina din Londra, sa le ofere londonezilor o infrastructura imbunatatita, oportunitati de angajare si acces la facilitati sportive. Cu ajutorul puternic guvernamental la toate nivelele, organizatorii au facut déjà un pas urias in realizarea a tot ceea ce si-au propus si chiar mai mult.

Astfel, pentru fiecare banut cheltuit in infrastructura, 75 la suta a fost gandit sa ramana mostenire gazdelor. De pilda, pe acest principiu financiar s-a infaptuit transformarea radicala a unei portiuni uriase din estul Londrei, unde un camp insalubru plin cu depozite de deseuri a devenit stralucitorul nou Parc Olimpic. Acesta, dupa incheierea Jocurilor, va deveni o comunitate inovatoare si durabila, cu o oferta generoasa de locuinte si locuri de munca, scoli si locuri destinate petrecerii timpului liber. Multumita ideii de “mostenire“, sase din cele opt destinatii permanente ale Parcului Olimpic si-au gasit déjà chiriasi pentru perioada de dupa Jocuri - o reusita majora in sine.

Mostenirea nu a fost insa tot timpul in prim-planul planificarii  olimpice. Cu multi ani inainte acest concept venea cateodata ca o concluzie a organizatorilor jocurilor. Practic multa vreme a fost un concept lasat la voia intamplarii, iar unele orase gazda s-au descurcat mai bine decat altele in aceasta privinta.

Noile orase gazda au avut de tras invataminte de la gazdele de dinainte, desi CIO le-a transmis programe complexe care le ofereau acces la baza vasta de informatii, incluzand studii de caz ale programelor si initiativelor Jocurile de dinainte, rapoarte tehnice si studii de impact ale Jocurilor Olimpice.

Unul dintre primele orase gazda care a beneficiat cu adevarat din planificarea timpurie a fost Barcelona. Ca si Londra, Barcelona a folosit oportunitatea de a gazdui Jocurile Olimpice din 1992 pentru a revitaliza cateva dintre  numeroasele parti neglijate ale orasului, incluzand 100 de hectare de pamant industrial de la periferie. Revitalizarea zonei de la malul marii a transformat orasul, iar uriasa crestere a numarului de locuri de cazare, multumita Jocurilor, a ajutat sa puna Barcelona pe harta locurilor turistice cele mai cautate. Numarul turistilor care au vizitat orasul, de exemplu, a crescu de la mai putin de 2 milioane pe an, inainte de Jocuri, la 7,4 milioane dupa Jocurile Olimpice.

Au existat multe alte exemple in anii urmatori. Lillehammer 1994 a stabilit  un standard “verde“ pentru Jocurile Olimpice  organizand evenimentul cu gandul la beneficii sociale si ale mediului inconjurator. Sydney 2000 a inclus crearea unuia dintre cele mai mari parcuri urbane in Australia. Beijing 2008 a urmarit ca 400 milioane de copii sa invete despre valorile olimpice, printr-un program conceput sa educe tineretul prin sport, in timp ce Vancouver 2010 a urmarit imbunatatirea sistemului de transport, incluzand  suplimentarea cu 180 de autobuze hibrid dizel-electric, crearea unei  linii noi de metrou intre aeroport si centrul orasului si  reabilitarea autostrazii dintre tarmul marii si domeniul schiabil care a facut ca transportul dintre Vancouver si Whistle sa fie mai sigur si mai rapid.

Organizatorii londonezi au beneficiat enorm de arhiva pe care au avut-o de la predecesorii lor care au organizat Jocurilor, prin intermediul informatiilor complexe puse la dispozitie de CIO si alte initiative mostenite. Curand va fi randul Londrei sa ajute viitoarele orase gazda sa-si imbunatateasca proiectele.

Va ramanea in amintire cea de-a 30-a editie a Jocurilor Olimpice ca una exceptionala, magnifica si de neuitat Numai timpul ne va spune, dar un lucru este cert, Londra 2012 are totul la dispozitie pentru a lasa o mostenire durabila.

 

Galerie foto