You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Sonia Iovan

Gimnastica artistica


Data nasterii: 29.09.1935
Locul nasterii: Cluj Napoca

Portret

Sonia Iovan, fosta Inovan pana la casatoria cu ziaristul sportiv Paul Iovan, a inceput sa practice gimnastica artistica la Liceul financiar din Cluj, dupa care a activat la Clubul Stiinta, din Bucuresti, sub indrumarea profesorilor Nicolae Baiasu si Iosif Hindi. A fost multipla campioana nationala.

A participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice. In 1956, la JO de la Melbourne, alaturi de Elena Leustean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vatasoiu, Elena Margarit si Ileana Sacalici, a facut parte din team-ul care a urcat pe cea de-a treia treapta a podiumului si a cucerit prima medalie olimpica pe echipe din istoria gimnasticii romanesti. Performanta a reeditat-o in 1960, la JO de Roma, alaturi de Atanasia Ionescu, Elena Leustean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt si Emilia Vatasoiu. In 1964,  la JO de la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 cu echipa si pe 14 la individual compus.

La editia din 1958 a CM, la Moscova, a facut parte din teamul care a cucerit bronzul, prima medalie mondiala obtinuta pe echipe din istoria gimnasticii romanesti.

A participat la trei editii ale Campionatelor Europene, desfasurate la inceput sub denumirea de Cupa Europei. In 1957, la Bucuresti, a cucerit argintul la barna si doua medalii de bronz, la individual compus si sarituri. In 1959, la Cracovia, a obtinut medaliile de argint la sol si de bronz la individual compus, iar in 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus.

In perioada 1966 – 1967, a fost antrenor federal, iar dupa absolvirea Institutului de Cultura Fizica (ICF) a parcurs toate treptele didactice, ajungand profesor universitar, sefa catedrei de educatie fizica si sport de la Academia de Stiinte Economice.

 In 1997, a fost solicitata sa lucreze la Institutul de Educatie Fizica din Balhad (Liban).

 A primit titurile de Maestru al Sportului si Maestru Emerit al Sportului.

Palmares olimpic

1964
Tokyo 1964
Proba Loc
echipe 6
1960
Roma 1960
Proba Loc
echipe 3
individual compus 5
paralele inegale 6
sarituri 5
sol 6
1956
Melbourne 1956
Proba Loc
echipe 3