You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Simona Halep

Tenis


Data nasterii: 27.09.1991
Locul nasterii: Constanta

Portret

Pe  09 octombrie 2017, a devenit primul lider mondial in clasamentul WTA din istoria tenisului feminin romanesc.

A inceput sa joace tenis la varsta de patru ani, iar de la sase ani a inceput sa se antreneze zilnic. La 16 ani s-a mutat la Bucuresti cu gandul sa faca o cariera in tenis.

Primul succes l-a obtinut in 2008, cand a castigat turneul de la Roland Garros rezervat juniorilor.

In primavara lui 2009 a inceput sa joace in turneele ITF ale senioarelor, primul rezultat semnificativ obtinandu-l la Bucuresti, unde a castigat un turneu de 10 000 de dolari. A continuat sa se califice in turnee din ce in ce mai valoroase, in 2010 fiind in premiera finalista intr-un turneu WTA.

In 2011 a evoulat la turneele de Grand Slam Australian Open, Wimbeldon si US Open, pentru prima data pe tabloul principal, iar in 2012 a intrat in Top 50.

In 2012 a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, dar a parasit competitia in primele tururi, atat la simplu cat si la dublu.

In 2013, a castigat sase turnee WTA, ultimul fiind Turneul Campioanelor de la Sofia. Tot in 2013 a devenit prima jucatoare din Romania care si-a adjudecat doua finale consecutive pe suprafete diferite (Turneul WTA de la Nurnberg - suprafata tare si Turneul WTA de la Den Bosch - iarba).

La finalul lui 2013, Simona Halep a fost desemnata "WTA's Most Improved Player" ("Jucatoarea WTA cu cele mai mari progrese ale anului"), dupa ascensiunea sa impresionanta (in 2010 cea mai buna clasare mondiala a sa a fost nr. 81 ATP, in 2011 – 53 ATP, in 2012 - 47 ATP, iar in 2013 - 11ATP). Simona Halep a fost prima jucatoare din Romania care a primit aceasta distinctie dupa 35 de ani, de la performanta similara a Virginiei Ruzici.

In iunie 2014, a urcat pe locul 3 in clasamentul mondial feminin WTA,  devenind cea de-a patra reprezentanta a Romaniei din istorie care a intrat in TOP 10 al acestei ierarhii, dupa Mariana Simionescu, Virginia Ruzici si Irina Spirlea, iar dupa numai cateva luni, in august, a ajuns numarul 2 WTA.

Tot in 2014, in primavara a jucat prima sa finala de Mare Slem, la Roland Garros, iar in toamna a devenit cea dintai jucatoare de tenis din Romania care a castigat Turneul International WTA de la Bucuresti.

A devenit prima jucatoare de tenis din Romania care a invins un numar 1 mondial (s-a impus in fata Serenei Williams in cadrul BNP Paribas WTA Finals, a 44-a editie a Turneului Campioanelor).

In martie 2015, a castigat primul sau titlu Premier Mandatory, la Indian Wells Masters.
 

In 2018, la Roland Garros, a castigat cel dintai turneu de Grand Slam din cariera, conservandu-si pozitia de lider mondial.
 
La finalul lui 2018, pe care l-a petrecut in intregime pe locul 1 in clasamentul mondial, a fost desemnata jucatoarea anului de WTA.

In 2018, a avut cel mai bun sezon al carierei, castigand primul sau titlu de Mare Slem, la Roland Garros, dupa incercarile nereusite de la Paris, din 2014, si de la Australian Open (2018). Pe langa titlul de la Roland Garros, a mai castigat turneele de la Shenzhen si Montreal, jucand finalele la Australian Open, Roma si Cincinnati.
 

Pe 13 iulie 2019, Simona Halep (7 WTA) a devenit prima romanca invingatoare in turneul de Grand Slam de la Wimbledon. In finala, in mai putin de 60 de minute, s-a impus cu 6-2, 6-2 in fata vedetei tenisului mondial Serena Williams (10 WTA) - cu sapte titluri la Wimbledon (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016) si 23 de Mare Slem in cariera.

 

Palmares olimpic

2012
Londra 2012
Proba Loc
dublu turul 1
simplu turul 1

Palmares competitional

2020
Grand Slam Australian Open Melbourne 2020
Proba Loc
simplu
2018
Grand Slam Roland Garros 2018
Proba Loc
simplu 1
2018
Grand Slam Australian Open 2018
Proba Loc
simplu 2
2016
WTA Premier Mandatory - Madrid Open 2016
Proba Loc
simplu 1
2015
Grand Slam Australian Open , Melbourne 2015
Proba Loc
simplu 8
2015
Grand Slam US Open , New York 2015
Proba Loc
dublu mixt
simplu
2015
WTA International , Shenzen Open 2015
Proba Loc
2015
WTA Premier Mandatory - Paribas Open, Indian Wells Masters 2015
Proba Loc
simplu 1
2014
WTA International Bucuresti 2014
Proba Loc
simplu 1
2014
Grand Slam Roland Garros , Paris 2014
Proba Loc
simplu 2
2014
WTA Premier Madrid 2014
Proba Loc
simplu 2
2014
WTA Premier Qatar 2014
Proba Loc
2014
Grand Slam Australian Open , Melbourne 2014
Proba Loc
2013
WTA International Sofia 2013
Proba Loc
2013
WTA Premier Moscova 2013
Proba Loc
2013
WTA Premier New Haven 2013
Proba Loc
2013
WTA International Budapesta 2013
Proba Loc
2013
WTA International Hertogenbosch 2013
Proba Loc
2013
WTA International Nurnberg 2013
Proba Loc
2013
WTA Premier Roma 2013
Proba Loc
2012
WTA - High rank 2012
Proba Loc
2012
WTA International Bruxelles 2012
Proba Loc
2012
WTA - Current rank 2012
Proba Loc
2011
WTA International Fes 2011
Proba Loc
2011
Grand Slam Australian Open 2011
Proba Loc
2011
Grand Slam US Open 2011
Proba Loc
2010
WTA International Fes 2010
Proba Loc