You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Sanda Urichianu Toma

Canotaj


Data nasterii: 24.02.1956
Locul nasterii: Stefanesti, Botosani

Portret

Sanda Toma (devenita Urichianu - Toma dupa casatorie) a practicat, ca eleva, handbalul si atletismul, in probele de saritura in inaltime si aruncarea greutatii. A urmat cursurile Liceului Central Experimental de Atletism din Campulung Muscel unde in proba de aruncare a greutatii a obtinut patru titluri nationale la juniori si locul 3 la CN de seniori. Dupa terminarea liceului a plecat la Timisoara unde a urmat cursurile Facultatii de Educatie Fizica.

In anul 1976 a fost selectionata in lotul olimpic de canotaj al Romaniei, la 21 de ani incepand pregatirile specifice canotajului, mai intai pe bac, iar apoi pe lacul Snagov. In 1977, a fost legitimata la Clubul Viitorul, iar din 1980 s-a transferat la Steaua Bucuresti.

 In 1978, impreuna cu Olga Homeghi, a obtinut prima victorie internatioanla la dublu vasle (2x) la regata Pancearevo (Bulgaria), performanta reeditata la regata din Polonia, in campionatul national si in cel balcanic. La Campionatul Mondial din Noua Zeelanda, dupa un start gresit, s-a clasat doar pe locul 5.

Din 1979, a inceput pregatirea pentru simplu vasle (1x), iar la CM de la Bled, din acelasi an, a cucerit primul titlu mondial pentru Romania la schif simplu.
In 1980, la JO de la Moscova, a cucerit primul titlu olimpic din istoria canotajului romanesc la 1x.

In 1981, rezultatele de top au continuat la CM de la Munchen, din Germania unde a cucerit cel de-al doilea titlu modial la schif simplu, acesta constituind si cea de-a 20-a victorie consecutiva din cariera.
Trei ani consecutivi a fost desemnata Cea mai buna sportiva a Romaniei, in 1979, 1980, 1981.

Dupa retragerea din activitatea competitionala s-a dedicat familiei si activitatilor didactice devenind conferentiar universitar mai intai la Academia Militara Bucuresti, iar apoi  la Universitatea Ecologica Bucuresti.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 1981 i s-a conferit Ordinul „Meritul sportiv”, clasa I.
 

Palmares olimpic

1980
Moscova 1980
Proba Loc
simplu vasle (1x) 1