You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Reka Szofia Szabo-Lazar

Scrima


Data nasterii: 11.03.1967
Locul nasterii: Brasov

Portret

A inceput sa practice scrima, la arma floreta, in Sala Tractorul din Brasov, sub indrumarea antrenorului emerit Vlad Serban.  A fost legitimata apoi la  CS Progresul Bucuresti si CSA Steaua Bucuresti.

Timp de 21 de ani a fost componenta a lotului national avandu-i ca antrenori pe Stefan Haukler si Tudor Petrus.

A fost prezenta la patru editii ale Jocurilor Olimpice, unde a cucerit doua medalii cu echipa feminin de floreta a Romaniei, argint in 1996, la Atlanta, si bronz in 1992, la Barcelona. A fost campioana mondiala in 1994 atat la individual, cat si la echipe, si campioana europeana la individual in 1995.

In 2000, s-a mutat in Germania, impreuna cu sotul sau Vilmos Szabo - celebrul sabrer roman medaliat cu bronz in competitia de sabie pe echipe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, in 1984. In Germania a lucrat ca antrenor de floreta la clubul german TSV Bayer Dormagen, continuand sa reprezinte Romania in marile competitii, ca sportiv.

In 2004 s-a retras din activitatea competitionala, iar un 2005, dupa nasterea celui de-al doilea fiu, a renuntat la cariera de antrenor.

A primit titlurile de Maestru al Sportului si Maestru Emerit al Sportului, , iar in 2000 i-a fost conferita Crucea nationala “Serviciul credincios” clasa a II-a.

In anul 2013 a fost selectionata in Hall of Fame-ul Federatiei Internationale de Scrima.

Palmares olimpic

1996
Atlanta 1996
Proba Loc
floreta echipe 2
floreta individual 19
1992
Barcelona 1992
Proba Loc
floreta echipe 3
floreta individual 6
1988
Seul 1988
Proba Loc
floreta individual 21

Palmares competitional

2003
Campionatele Mondiale Havana, Cuba 2003
Proba Loc
floreta echipe 3
2002
Campionatele Mondiale Lisabona, Portugalia 2002
Proba Loc
floreta echipe 3
2001
Campionatele Europene Koblenz, Germania 2001
Proba Loc
floreta echipe 3
2000
Campionatele Europene Madera, Portugalia 2000
Proba Loc
floreta individual 2
1998
Campionatele Europene Plovdiv, Bulgaria 1998
Proba Loc
floreta echipe 4
floreta individual 3
1998
Campionatele Mondiale Chaux de Fonds, Elvetia 1998
Proba Loc
floreta echipe 2
1997
Campionatele Mondiale Cape Town, Africa de Sud 1997
Proba Loc
floreta individual 2
1995
Campionatele Mondiale Haga, Olanda 1995
Proba Loc
floreta echipe 2
1994
Campionatele Mondiale Atena, Grecia 1994
Proba Loc
floreta echipe 1
floreta individual 1