You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Mihaela Penes

Atletism


Data nasterii: 22.07.1947
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

In copilarie a practicat inotul, handbalul si baschetul, dar influentata de mama sa, fosta sportiva, a ales in cele din urma atletismul, proba de aruncarea sulitei.

In 1963, sub indrumarea profesorului Lixandru Pandele, a devenit recordmana si campioana nationala de juniori. A fost legitimata la CS Dinamo Bucuresti, avandu-l ca antrenor pe Ioan Benga, iar in timpul studentiei s-a antrenat si cu profesorul Titus Tatu.

In primavara lui 1964, a debutat in competitiile internationale, iar in toamna a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo unde a cucerit titlul olimpic la aruncarea sulitei. Patru ani mai tarziu, la JO din Mexico City, a cucerit medalia de argint.
Intre cele doua editii al JO, a cucerit patru titluri de campioana nationala si tot atatea de campioana balcanica.

Dupa retragerea din activitatea competitionala a fost antrenor, apoi antrenor federal in cadrul Federatiei Romane de Atletism (FRA), dupa care a devenit secretar general adjunct al FRA.

In 1990 s-a angajat la Comitetul Olimpic Roman (COR), iar din 1995 a devenit sef al compartimentului international al COR. In perioada ianuarie – aprilie 1999 a fost secretar general al COR.

In ultimii ani s-a retras din viata publica.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in anul 2000 i-a fost conferit Ordinul national „Pentru Merit” in grad de ofiter.

Palmares olimpic

1968
Mexico City 1968
Proba Loc
aruncarea sulitei 2
1964
Tokyo 1964
Proba Loc
aruncarea sulitei 1