You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Marian Drăgulescu

Gimnastica artistica


Data nasterii: 18.12.1980
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

A inceput sa practice gimnastica in 1988, la varsta de 7 ani, sub indrumarea profesorului Petre Sacerdoteanu, dupa ce a mers mai intai cateva luni la karate si cateva la inot. Talentul sau a fost repede remarcat de specialisti . A fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti, unde s-a pregatit cu antrenorul Danut Grecu, acelasi  care, impreuna cu Aurelian Georgescu, Stefan Gal si Adrian Sandu, l-a antrenat si la lotul national.

A intrat in istoria gimnasticii masculine romanesti drept primul sportiv care a obtinut o medalie la individual compus – bronz, in 2000, la Campionatele Europene de la Bremen si a cucerit doua titluri mondiale, la sol si sarituri, in 2001, la Campionatele Mondiale de la Gent.

A fost primul gimnast din lume care, la sarituri, a executat o saritura extrem de spectaculoasa si dificila in acelasi timp care acum ii poarta numele.

 Prima data s-a retras din activitatea competitionala in 2002, dar nu a stat departe de sala decat cateva luni. La finele anului 2009, Marian Dragulescu  s-a retras din nou, dar a revenit in 2011, pentru a participa la JO de din 2012. Spre supararea sa nu a fost selectionat in echipa olimpica si s-a retras din nou, o vreme antrenand copii la CS Dinamo Bucuresti, alaturi de fostul sau coleg Marius Urzica.

A revenit spectaculos in 2015 si a cucerit medalia de argint la sarituri la Campionatele Mondiale de la Glasgow, fiind primul gimnast roman care si-a asigurat prezenta la JO de la Rio de Janeiro, din 2016.

In 2017, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, a devenit  sportivul roman cu cele mai multe medalii de aur cucerite la  Europene – zece, depasind-o chiar pe „Zeita de la Montreal” Nadia Comaneci, care are noua titluri continentale.
A inceput sa practice gimnastica in 1988, la varsta de 7 ani, sub indrumarea profesorului Petre Sacerdoteanu, dupa ce a mers mai intai cateva luni la karate si cateva la inot. Talentul sau a fost repede remarcat de specialisti . A fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti, unde s-a pregatit cu antrenorul Danut Grecu, acelasi  care, impreuna cu Aurelian Georgescu, Stefan Gal si Adrian Sandu, l-a antrenat si la lotul national.

A intrat in istoria gimnasticii masculine romanesti drept primul sportiv care a obtinut o medalie la individual compus – bronz, in 2000, la Campionatele Europene de la Bremen si a cucerit doua titluri mondiale, la sol si sarituri, in 2001, la Campionatele Mondiale de la Gent.

Pentru intreaga activitate sportiva a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

In 2001 a fost declarat cel mai bun sportiv al Romaniei si a primit  „Premiul National pentru Sport”.

In 2019, a fost inclus in "Samurai 2020", programul de asistenta speciala a sportivilor cu potential de a obtine medalii la cea de a XXXII-a editei de vara a JO Tokyo 2020.
 

Palmares olimpic

2020
Tokyo 2020
Proba Loc
sarituri 16
2016
Rio 2016
Proba Loc
sarituri 4
2008
Beijing 2008
Proba Loc
echipe 7
sarituri 4
sol 7
2004
Atena 2004
Proba Loc
echipe 3
individual compus 8
sarituri 3
sol 2
2000
Sydney 2000
Proba Loc
echipe 6
individual compus 13
sol 6

Palmares competitional

2019
Campionatele Mondiale Stuttgart 2019
Proba Loc
sarituri 4
2017
Campionatele Europene Cluj, România 2017
Proba Loc
sarituri 2
sol 1
2016
Campionatele Europene Berna, Elveția 2016
Proba Loc
sarituri 2
sol 2
2015
Campionatele Mondiale Glasgow, Marea Britanie 2015
Proba Loc
sarituri 2
2009
Campionatele mondiale Londra, Marea Britanie 2009
Proba Loc
sarituri 1
2009
Campionatele Mondiale Londra, Marea Britanie 2009
Proba Loc
sol 1
2006
Campionatele Europene Volos, Grecia 2006
Proba Loc
echipe 2
sarituri 1
sol 2
2006
Campionatele Mondiale Aarhus, Danemarca 2006
Proba Loc
sarituri 1
sol 1
2005
Campionatele Europene Debrecen, Ungaria 2005
Proba Loc
sol 1
2005
Campionatele Mondiale Melbourne, Australia 2005
Proba Loc
sarituri 1
2004
Campionatele Europene Ljubliana, Slovenia 2004
Proba Loc
echipe 1
individual compus 1
sarituri 1
sol 1
2003
Campionatele Mondiale Anaheim, SUA 2003
Proba Loc
echipe 5
individual compus 6
sarituri 2
sol 4
2002
Campionate Europene Patras, Grecia 2002
Proba Loc
echipe 1
sarituri 1
2002
Campionatele Mondiale Debretin, Ungaria 2002
Proba Loc
sarituri 7
sol 1
2001
Campionatele Mondiale Gent, Belgia 2001
Proba Loc
echipe 6
individual compus 9
sarituri 1
sol 1
2000
Campionatele Europene Bremen, Germania 2000
Proba Loc
echipe 2
individual compus 3
sol 1
1999
Campionatele Mondiale Tianjin, China 1999
Proba Loc
sarituri 4
1998
Campionatele Europene Sankt Petesburg, Rusia 1998
Proba Loc
echipe 3