You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Lidia Elena Simon

Atletism


Data nasterii: 04.09.1973
Locul nasterii: Targu Carbunesti, Gorj

Portret

A fost prima femeie care a participat in proba de maraton la cinci editii consecutive ale Jocurilor Olimpice, din 1996 pana in 2012, fiind medaliata cu argint la JO de la Sydney, in 2000. Urmatoarea atleta care a reusit performanta de a lua startul in cinci curse olimpice de maraton, dar nu consecutive, a fost chiliana Erika Olivera care, la JO de la Rio de Janeiro, din 2016, a participat la a cincea cursa olimpica.

Fosta componenta a Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti, a cucerit titlul mondial in proba feminina de  maraton, la Edmonton, in 2001, dupa ce in 1997, la CM de la Atena, si in 1999, la CM de la Sevilla, obtinuse medaliile de bronz, in aceeasi proba.

A castigat patru curse de maraton: de trei ori Maratonul International de la Osaka si o data pe cel de la Shanghai.

In 2000, la Campionatele Mondiale de semi-maraton de la Veracruz, din Mexic, a cucerit medalia de aur cu echipa Romaniei si pe cea de bronz la individual, dupa alte doua medalii de bronz si una de argint,, obtinute in competitiile similare din 1998 si 1997, respectiv 1996.

Din 2003, pana la inceputul lui 2004, a facut o pauza competitionala pentru a deveni mama. A revenit in vara lui 2004, si a participat la JO de la Atena, dar n-a reusit sa termine cursa.

S-a stabilit in Statele Unite ale Americii.

Palmares olimpic

2012
Londra 2012
Proba Loc
maraton 45
2008
Beijing 2008
Proba Loc
maraton 8
2004
Atena 2004
Proba Loc
maraton abandon
2000
Sydney 2000
Proba Loc
maraton 2
1996
Atlanta 1996
Proba Loc
maraton 6

Palmares competitional

2007
Campionatele Mondiale Osaka, Japonia 2007
Proba Loc
maraton 1
2001
Campionatele Mondiale Edmonton, Canada 2001
Proba Loc
maraton 1
2000
Campionatele Mondiale Veracruz, Spania 2000
Proba Loc
semi - maraton 3
1999
Campionatele Mondiale Sevilla, Spania 1999
Proba Loc
maraton 3
1998
Campionatele Mondiale Uster, Elvetia 1998
Proba Loc
semi - maraton 3
1997
Campionatele Mondiale Atena, Grecia 1997
Proba Loc
maraton 3
1997
Campionatele Mondiale Kosice, Slovacia 1997
Proba Loc
semi - maraton 1
1996
Campionatele Mondiale Palma de Mallorca, Spania 1996
Proba Loc
semi - maraton 2