You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Lavinia Agache

Gimnastica artistica


Data nasterii: 11.02.1968
Locul nasterii: Caiuti, Bacau

Portret

A inceput gimnastica la Onesti, la varsta de 7 ani, cu antrenorii Maria Cosma si Mihai Agoston, dupa care s-a pregatit la CSS „Cetate” Deva cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma si Octavian Bellu.

Ascensiunea  a inceput in 1979, dupa ce a cucerit primul sau titlul de campioana nationala absoluta la junioare. Au urmat trei ani consecutivi, 1981, 1982 si 1983, cand si-a revendicat titlul de campioana absoluta a Romaniei la senioare.

A debutat pe plan international la CE de juniori din 1980, unde a obtinut medalia de bronz la individual compus. La CE de seniori din anul 1983 a castigat aurul la barna, doua medalii de argint, la individual compus si paralele, si o medalie de bronz la sarituri. In acelasi an, la CM, a obtinut trei medalii de argint (echipe,  paralele si sarituri) si o medalie de bronz la barna.

A facut parte din echipa care a castigat titlul olimpic la JO din 1984, de la Los Angeles, iar la sarituri a obtinut medalia de bronz.

S-a retras din activitatea competitionala in 1984 dupa o accidentare la genunchi, dar a revenit in 1991 pentru a participa la prima editie a Campionatului Mondial prefesionist. Dupa aceasta competitie s-a stabilit in SUA, unde a participat la numeroase spectacole demonstrative. S-a casatorit cu Tom Caney si a devenit antrenoare de gimnastica.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Palmares olimpic

1984
Los Angeles 1984
Proba Loc
echipe 1
paralele inegale 8
sarituri 3